Európska únia sa nezhoduje na protiruských sankciách, blokuje ich Maďarsko

ta3 ČTK
26.9.2022 20:14

Štáty Európskej únie zatiaľ nenašli spoločnú reč pri rokovaní o siedmom balíku protiruských sankcií, ktorého zásadné súčasti narážajú zvlášť na odpor Maďarska. Kvôli nezhodám na navrhnutom zastropovaní cien ruskej ropy budú krajiny zrejme o tomto kroku vyjednávať oddelene od novej sankčnej sady, napísala dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje Únie.

Európska únia vlajka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Budapešť si už skôr pod hrozbou veta sankcií vyjednala výnimku zo zákazu dovozu ruskej ropy, ktorý má začať platiť na prelome roka. Nebude sa však týkať ropovodu Družba zásobujúceho Maďarsko, ale aj Česko. Orbán v pondelok navyše už po niekoľkýkrát hovoril o tom, že protiruské sankcie sa míňajú účinkom a mali by byť zrušené.

Únijné štáty zatiaľ hľadajú zhodu aj na ďalších súčastiach balíka, ku ktorým patrí napríklad zákaz dovozu ruských diamantov. Pobaltské krajiny či Poľsko, ktoré presadzujú rázny prístup vo väčšine navrhnutých opatrení, chcú k súhlasu presvedčiť Belgicko, ktoré z obchodov s diamantmi profituje vďaka veľkému centru v Antverpách. Činitelia EÚ hovoria o tom, že ak sa vyjednávanie pohne správnym smerom, mohli by balík v princípe odsúhlasiť lídri členských krajín na neformálnom summite 7. októbra v Prahe.

Veľvyslanci členských krajín sa v pondelok zišli kvôli ďalšiemu problému, pred ktorý EÚ postavila Putinova mobilizácia. Na stretnutí so zástupcami Európskej komisie a ďalších inštitúcií preberali možný spoločný postoj k ruským občanom utekajúcim z krajiny kvôli obavám z mobilizácie. Podľa vyjadrenia českého predsedníctva, ktoré mimoriadnu schôdzku zvolalo, bola komisia "prizvaná k práci na ďalších návrhoch".

Niektoré krajiny na čele s pobaltskými štátmi nechcú Rusom mieriacim cez ich hranice vyjsť v ústrety a volajú po ďalšom sprísnení vízového režimu. Predseda Európskej rady Charles Michel naproti tomu vyzval k snahe nájsť celú Úniovú zhodu, ktorá by Rusom odmietajúcim rozšíriť rady armády poskytla ochranu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok