Nové zbrane, nový druh obrany. Zelenskyj hľadá spôsoby, ako sa chrániť pred iránskymi dronmi

ta3 ČTK
26.9.2022 18:05

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok zišiel so šéfmi bezpečnostných zložiek, s ktorými preberal spôsoby, ako čeliť "novému typu zbraní", ktoré používa ruská invázna armáda. Rokovali potom, čo Moskva zintenzívnila útoky v Odesskej oblasti pomocou iránskych bojových dronov, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu a regionálneho činiteľa.

Newsweek
TASR/AP

Ukrajinci tvrdia, že bezpilotné lietadlá využívané ruskou armádou pochádzajú z Iránu, Teherán to ale popiera. Irán nadviazal s Ruskom užšiu spoluprácu okrem iného kvôli sankciám, ktorým obe krajiny čelia zo strany Západu. Podľa amerických médií, ktoré sa odvolávajú na predstaviteľov tajných služieb, dodal Teherán Moskve prvé drony v prvej polovici augusta.

Zelenskyj v piatok odsúdil ruské používanie iránskych bezpilotných lietadiel a Kyjev vypovedal iránskeho veľvyslanca a obmedzil diplomatické styky s touto blízkovýchodnou krajinou. Teherán uviedol, že rozhodnutie Kyjeva ľutuje a odpovie zodpovedajúcim spôsobom.

Dnes sa ukrajinský prezident podľa jeho kancelárie zišiel s náčelníkom generálneho štábu Valerijom Zalužným, ministrom obrany Oleksijom Reznikovom, šéfom vojenskej rozviedky a ďalšími vrcholnými bezpečnostnými a vojenskými činiteľmi. "Zamerali sa na otázku používania nových typov zbraní nepriateľom a načrtli plány, ako týmto prostriedkom čeliť," uviedol Zelenského úrad vo vyhlásení bez toho, aby oznámil podrobnosti o plánoch.

Nové typy zbraní, vrátane raketových systémov HIMARS, protitankových striel Javelin a tureckých bezpilotných lietadiel Bayraktar, ktoré používajú Ukrajinci, mali viditeľný vplyv na priebeh vojny, ktorú Rusko rozpútalo na konci februára, poznamenal Reuters.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok