Nové zbrane, nový druh obrany. Zelenskyj hľadá spôsoby, ako sa chrániť pred iránskymi dronmi

ta3 ČTK
26.9.2022 18:05

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok zišiel so šéfmi bezpečnostných zložiek, s ktorými preberal spôsoby, ako čeliť "novému typu zbraní", ktoré používa ruská invázna armáda. Rokovali potom, čo Moskva zintenzívnila útoky v Odesskej oblasti pomocou iránskych bojových dronov, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu a regionálneho činiteľa.

Newsweek
TASR/AP

Rusko v posledných dňoch vykonalo najmenej päť útokov na ciele v regióne na juhozápade krajiny za pomoci bezpilotných lietadiel Šáhid-136, uviedol na tlačovej konferencii hovorca správy Odesskej oblasti Serhij Bratčuk. Jeden z nich podľa neho zasiahol dnes skoro ráno bližšie nešpecifikovaný vojenský cieľ v regióne.

"Nepriateľ sa snaží ušetriť na raketách... tieto Šáhidy sú oveľa lacnejšie, možno ich používať oveľa častejšie a vo dvojiciach. Vidíme, že nepriateľ môže vypustiť aj niekoľko týchto kamikadze dronov pre jeden útok," povedal Bratčuk.

V nedeľu ukrajinské úrady uviedli, že Rusi opäť útočili pomocou samovražedných bezpilotných lietadiel na prístavné mesto Odesa a zasiahli administratívnu budovu. Ruské útoky iránskymi dronami hlásili ukrajinské úrady aj skôr. Ukrajinské letectvo tiež informovalo o zostrelení väčšieho iránskeho bezpilotného lietadla Mohadžír-6.

Ako samovražedné bezpilotné lietadlo sa označuje dron, ktorý je obvykle od začiatku skonštruovaný tak, aby sám poslúžil k priamemu útoku na cieľ. Môže byť zostrojený aj ako takzvaná vyčkávacia munícia, ktorá je vypustená do vzduchu s cieľom čakať, kým nastane vhodný okamih na útok.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok