Tatranská MHD i boj s medveďmi. O post primátora Vysokých Tatier má záujem päť kandidátov

ta3/Patrik Guľa
26.9.2022 19:38

V historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa prvej zo série Predvolebných diskusií ta3 zúčastnilo všetkých päť kandidátov na post primátora Vysokých Tatier. Diskutovali o energetickej kríze, zlej dopravnej situácii v meste, ale aj o problémoch s vysokým výskytom medveďov.

Tatranská MHD i boj s medveďmi. O post primátora Vysokých Tatier má záujem päť kandidátov
ta3

Medvedia kríza

Medzi kandidátmi na post primátora tiež figuruje bývalý obchodný a hotelový manažér Michal Hanč. Súčasný kontrolór Vysokých Tatier sa priznal, že dostal ponuku od politickej strany, ktorú ale odmietol. "Správny primátor má poznať obyvateľov a ja som ich spoznal všetkých," uviedol.

Prichádzajúcu energetickú krízu vníma ako dôležitú tému, ktorá však podľa neho nie je až taká kritická, ako je prezentovaná v médiách. V jeho volebnom programe sa nachádza dotačná schéma pomoci pre krízou najviac zasiahnutých občanov. "Vysoké Tatry musia slúžiť obyvateľom, treba motivovať mladých s deťmi a zabezpečiť služby pre seniorov," vyhlásil kontrolór mesta. Tvrdí, že je jeho povinnosťou dať deťom dôvod, aby ostali žiť v Tatrách.

Situácia okolo dopravy v meste je podľa Hanča katastrofálna, je nutné riešiť ju využitím železničnej dopravy. Problém s medveďmi je podľa neho nutné konzultovať s ministerstvom životného prostredia. Cestou z medvedej krízy je podľa Hanča vozidlo na umývanie kontajnerov, čím by sa odstránili pachy, ktoré lákajú medveďov. Prírodu považuje za základ a chce podporovať kúpeľníctvo.

Na záver Hanč prezradil, že disponuje skutočnými odborníkmi a jedným z hlavných bodov volebného programu je zavedenie informačného systému pre jednoduchšiu spoluprácu s jednotlivými orgánmi. "Tatry potrebujú odbornosť, transparentnosť a ochotu pracovať. A ja toto ponúkam," uviedol.

Záchytné parkoviská

Štvrtým kandidátom je účtovník, manažér a ekonóm Miroslav Rožok. Myslí si, že podpora politickej strany má výhody, ale kandidát sa tým podľa neho zaviaže. Aj preto nekandiduje ako člen politickej strany. Kritizoval návrh využitia geotermálnej energie na elimináciu dopadov energetickej krízy. "Je to viac súkromná záležitosť ako verejná," upozornil.

Vyjadril svoje znepokojenie nad poklesom populácie mesta. Ako dôvod uviedol spoločenské zmeny, medzi ktoré patrí klesajúca kvalita trhu práce a služieb pre občanov. Rožok podporuje rekonštrukciu schátraných objektov, ale nie výstavbu nových budov. Podľa neho je to zbytočné, keďže vyťaženosť hotelov je na úrovni 30 %. 

Kandidát Rožok plánuje posilniť električkovú dopravu v spolupráci s podnikateľským sektorom a vybudovať záchytné parkoviská, čo by mohlo vyriešiť zlú dopravnú situáciu v meste. Ľudia by podľa neho mali nahlasovať stret s medveďom na mestskú políciu. Myslí si, že zábrany na kontajneroch by mohli zabrániť vstupu medveďov do mesta. Rožok podporuje spoluprácu s kúpeľmi.

V záverečnom bode programu vyzval ľudí, aby prišli voliť. Poprosil kandidátov, aby spolu vytvorili lepšie Vysoké Tatry a ťahali za jeden povraz. "Chcem, aby sa budúci primátor stal dobrým primátorom, nech ho v budúcich voľbách zvolíme tiež," dodal na záver.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok