Rusko zatiaľ neplánuje uzavrieť hranice, chce napraviť chyby pri odvodoch, povedal Peskov

TA3 ČTK
26.9.2022 13:56

Rusko zatiaľ neprijalo žiadne rozhodnutie o uzavretí hraníc v súvislosti s odchodom ruských občanov do zahraničia po ohlásení čiastočnej mobilizácie v krajine, oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Niekoľko ruských médií ale upozornilo, že pohraničníci na ruských letiskách dostali zoznamy ľudí, na ktorých sa vzťahuje mobilizácia, a kontrolujú podľa nich mužov v brannom veku. Letisko v sibírskej Ťumeni potom potvrdilo, že takýto zoznam dostalo, uviedla ruská redakcia stanice BBC.

Rusko neuzná špeciálne súdy pre vyšetrovanie zločinov na Ukrajine, uviedol Peskov. Označil ich za nelegitímne
Twitter/NEXTA

"Nič o tom neviem. V tejto chvíli nepadlo žiadne rozhodnutie," povedal Peskov na tlačovej konferencii v odpovedi na otázku, či Rusko uzavrie hranice alebo či v niektorých regiónoch vyhlási stanné právo.

V médiách sa ale množia správy, že sa muži, ktorí sa pokúšajú z Ruska odletieť, stretávajú s prísnejšími kontrolami. Nemenované zdroje ruského spravodajského portálu The Bell z leteckého priemyslu upresnili, že na zoznamoch rozoslaných na letisko sú ľudia, na mená ktorých úrady vypísali predvolanie na odvodovú komisiu alebo povolávacie rozkazy. Takýto zoznam podľa informácií serveru Fontanka.ru dostala pohraničná služba na petrohradskom letisku Pulkovo.

Peskov tiež povedal, že by mali byť napravené všetky chyby, ktoré pri odvodoch nastali. O povahe týchto chýb sa hovorca prezidenta presnejšie nezmienil.

"Sú prípady, keď bol dekrét (ruského prezidenta Vladimíra Putina o čiastočnej mobilizácii) porušený," pripustil hovorca. Podľa agentúry Reuters Peskov reagoval na otázku, ktorá sa týkala chybne podaného predvolania na odvodovú komisiu.


Putin minulú stredu nariadil v Rusku čiastočnú mobilizáciu, ktorá by sa mala týkať asi 300-tisíc ľudí s predchádzajúcimi vojenskými skúsenosťami. Podľa agentúry AFP sa ale množia prípady, keď sú povolaní starí, chorí alebo vojensky úplne neskúsení ľudia vrátane študentov.

Odpor proti mobilizácii vyvolal protesty v mnohých ruských mestách a regiónoch a niekoľko incidentov na vojenských komisariátoch. Aj niektorí prokremeľskí činitelia kritizovali údajné zmätky, ktoré mobilizáciu sprevádzajú.

Sociálne siete v posledných dňoch zaplavili snímky dlhých kolón na ruských hraničných priechodoch a preplnených letísk. Opozičný ruský denník Novaja Gazeta v nedeľu s odkazom na zdroj z Kremľa napísal, že z Ruska od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie utieklo vyše 260-tisíc mužov. Predstavitelia bezpečnostných zložiek a silových ministerstiev podľa denníka navrhovali uzavrieť hranice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok