Koniec lacných leteniek? Írska spoločnosť plánuje zvýšiť ceny

ta3 TASR
26.9.2022 10:31

Írska letecká spoločnosť Ryanair, najväčší nízkonákladový dopravca v Európe, plánuje zvýšiť ceny leteniek, keďže palivo je čoraz drahšie. Uviedol to Andreas Gruber, šéf Laudamotion, dcérskej spoločnosti Ryanairu. Informuje o tom agentúra DPA.

Ryanair lietadlo 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Priemerná cena letenky v rámci Ryanairu sa v priebehu piatich rokov pravdepodobne zvýši zo 40 na 50 eur," povedal Gruber. Letecká spoločnosť sa snaží znížiť vplyv zdražovania ropy kontraktmi, ktoré fixujú jej ceny, a nákupom lacného parafínu do zásoby, ale nedokáže úplne utlmiť rast cien palív, poznamenal šéf Laudamotion.

Nízkonákladové aerolínie majú v ekonomicky ťažkých časoch výhodu oproti drahším konkurentom. "Počas recesie bude viac ľudí venovať pozornosť cene letenky," povedal Gruber. Ryanair nie je sám, kto zvyšuje ceny. Aj najväčšia nemecká letecká spoločnosť Lufthansa už oznámila zdraženie leteniek vo zvyšku roka.

Zdá sa, že Ryanair už má za sebou obdobie poklesu počtu cestujúcich počas pandémie nového koronavírusu. Očakáva sa, že v aktuálnom finančnom roku Ryanair prepraví v Európe 166 miliónov cestujúcich, čo je výrazne nad úrovňou pred vypuknutím pandémie. V budúcom finančnom roku by sa počet cestujúcich mal zvýšiť na 185 miliónov, dodal Gruber.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok