Rozhovor s Ukrajinkou Sofiou: Rusov si budem navždy spájať s utrpením môjho národa

ta3/Nicolette Ftáčková
27.9.2022 06:00

Sofia (21) je mladá Ukrajinka, ktorá sa pred štyrmi rokmi presťahovala na Slovensko za štúdiom farmácie. V rozhovore pre ta3 prezradila, aké emócie prežívala, keď naposledy navštívila svoje rodné mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny poznačené vojnou, a či si myslí, že EÚ vynakladá dostačujúcu snahu na pomoc krajine.

Rozhovor s Ukrajinkou Sofiou: Rusov si budem navždy spájať s utrpením môjho národa
archív Sofie

Zelenskyj hrdinom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa pre svoj postoj ku konfliktu stal národným hrdinom. Aj Ukrajinci, ktorí ho pred vojnou nevideli radi na prezidentskej stoličke, si ho obľúbili. Ani prvá dáma Olena Zelenská nezaostáva za svojím manželom a snaží sa svoje postavenie využiť na pomoc krajine. Avšak, fotografie a rozhovor pre americký módny magazín Vogue sa nestretli s pochopením zahraničnej verejnosti, hoci ukrývali veľkú symboliku.

"Pán prezident Zelenskyj sa od začiatku vojny ukázal ako silný a pevný líder. Pre mňa, ako aj pre mnohých Ukrajincov, sa stal hrdinom presne ako naši vojaci, ktorí bojujú proti Rusku v prvej línii. Prvá dáma robí tiež všetko pre to, aby čo najskôr ukončila genocídu svojho národa. Od začiatku vojny musela prebrať reprezentatívnu funkciu, jednou z jej úloh je nedopustiť, aby svet zabudol na to, čo sa deje v našej krajine," uviedla Sofia. Dodala, že ukrajinská prvá dáma využíva všetky dostupné platformy, vrátane svetových médií, aby sa informácie o vojne dostali k širokej verejnosti.

Slovensko spolu s Poľskom a Českom boli medzi prvými krajinami, ktoré Ukrajine ponúkli pomoc. Išlo o azyl pre utečencov, humanitárnu aj vojenskú pomoc. "Sme vďační za pomoc a solidaritu, ktorú nám teraz poskytuje väčšina krajín Západu, vrátane Slovenska. Niekedy mám však pocit, že riešia otázky vojenskej pomoci a sankcií proti Rusku príliš dlho a v menšom meradle, ako by môj národ potreboval. Podľa mňa mala Európska únia konať oveľa skôr, už pred ôsmimi rokmi," povedala. Možno by podľa nej napätie medzi Ruskom a Ukrajinou nevyeskalovalo do vojnového konfliktu a nezomierali by každý deň nevinní ľudia.

Dobrovoľníctvo v Sumy

Sofia navštívila Ukrajinu od začiatku konfliktu len raz. Bolo to počas leta, kedy pomáhala mesiac ako dobrovoľníčka v rodnom meste Sumy. "Pomáhala som s výrobou maskovacích sietí na vojenskú techniku. Boli do toho zapojení pracujúci ľudia, seniori a deti, ktorí obetovali takmer celý svoj voľný čas na pomoc našej armáde. Ukrajinci sa zmenili. Začali si viac vážiť svoj život, svojich blízkych, našu krajinu a slobodu, keďže sme pochopili, že to nemusí byť samozrejmosť," objasnila.

Mesto Sumy bolo v marci obliehané a viac ako 100 autobusov odtiaľ evakuovalo tisícky civilistov. "Na prvý pohľad sa môže zdať, že život sa vrátil do normálu. Ženy s deťmi sa postupne vracajú domov, ľudia sa snažia žiť ako predtým, ale sirény, ktoré hučia niekoľkokrát za deň, a zničené budovy pripomínajú, že ešte to nemáme za sebou," uviedla Sofia. Podľa nej sú ľudia pripravení na ďalšie útoky. "Mám tam rodinu a priateľov, ktorí sa až na pár výnimiek rozhodli ostať v rodnom meste, iní odišli bojovať do armády. Našťastie, všetci moji známi sú v poriadku a v bezpečí, aj keď iba v relatívnom," dodala na záver mladá Ukrajinka.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok