Advokátovi Marekovi Parovi mali rozšíriť obvinenie v kauze Kaifáš. Podľa NAKA zasahoval do vyšetrovania vraždy Volzovej

TA3
26.9.2022 08:26

NAKA rozšírila obvinenie Mareka Paru v kauze Kaifáš, napísal denník SME. K prvému bodu o práci v prospech skupiny okolo Norberta Bödöra pribudol druhý bod, ktorý uvádza, že spolu s touto skupinou zasahoval do vyšetrovania Pavla Ruska, ktorý čelí obžalobe, že si objednal vraždu svojej bývalej obchodnej spoločníčky Sylvie Klausovej-Volzovej.

PARA-NS-VAZBA
TASR - Jaroslav Novák

"Neviem k skutku nič povedať,“ vyhlásil Marian Kočner ako svedok v roku 2020 na súde v kauze údajnej objednávky vraždy bývalej obchodnej spoločníčky Pavla Ruska Sylvie Klausovej-Volzovej, píše denník SME. V tom čase už boli známe prepisy z Threemy, podľa ktorých Kočnera o prípade pravidelne informoval advokát Marek Para, ktorý zastupuje Ruska, medzičasom odsúdeného za falšovanie zmeniek televízie Markíza. 

Aj na základe týchto správ o šifrovacej aplikácii NAKA nedávno rozšírila obvinenie Paru v kauze Kaifáš. Pôvodne malo obvinenie z apríla 2022 jeden bod - Para údajne pracoval v prospech skupiny okolo Norberta Bödöra na diskreditácii prokurátora Vasiľa Špirka tak, že manipuloval so svedkom Ľubošom Vargom. 

Po pol roku vyšetrovania má Parovo obvinenie aj druhý bod, a to, že spolu s touto skupinou zasahoval do vyšetrovania Pavla Ruska, ktorý doteraz čelí obžalobe, že si Volzovej vraždu objednal. „Chceli dosiahnuť, aby bola predmetná trestná vec pridelená inému útvaru polície a vyšetrovateľovi tak, aby dosiahli ovplyvnenie prebiehajúceho trestného konania v prospech xxx,“ píše sa v anonymizovanom návrhu na obžalobu, ktorý na Paru podal prokurátor v polovici septembra. 

Denník SME ho získal na základe infozákona. Aj keď je uznesenie anonymizované, vďaka správam z Threemy je možné odvodiť, o aký prípad ide. Zisteniami z Threemy sa pritom už v roku 2020 zaoberala revízna komisia Slovenskej advokátskej komory (SAK). V tejto veci podľa komory ani len nepodali disciplinárny návrh, kde by posudzovali, či by nemala byť Parovi pozastavená činnosť. 

Ľuboš Varga je daňový podvodník, ktorý začal svedčiť v kauzách, na ktorých údajne profitovali vtedajší ministri Smeru Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Varga bol podľa Špirka svedkom úplatku vo výške pol milióna eur pre „Roba a Jana“ v roku 2010 za dodávku sieťových komponentov na ministerstve vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok