Pojednávanie v kauze Kuciak prerušili: Polícia priviedla na súd Petra Tótha, ten odmietol vypovedať

ta3 TASR
19.9.2022 10:03

Po dvojmesačnej pauze pokračoval na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Predvolaní boli exmanžel Aleny Zsuzsovej Marián Markovič, Kočnerov spolupracovník Jozef Dučák a Peter Tóth. Súd prerušil hlavné pojednávanie v kauze, pokračovať sa bude 30. septembra.

Na pojednávanie dorazili obžalovaní Marian Kočner a Darko Dragić. Alena Zsuzsová a Dušan Kracina dali súhlas na pojednávanie v ich neprítomnosti. Všetci štyria sa mali podieľať na príprave vrážd prokurátorov, pričom Kočner a Zsuzsová sú obvinení aj v prípade vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. O 10:30 h na súde chýbal Peter Tóth, informuje Denník N. Predsedníčka senátu Ružena Sabová prerušila výsluch Jozefa Dučáka, aby zistila, či je Tóth prítomný v budove súdu.

Po zistení, že na súde nie je, dala dokument asistentke. Tá ho zrejme odovzdá polícii. Tóth začiatkom septembra avizoval, že na pojednávanie vypovedať nepríde. Sabová predvolala bývalého novinára a šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby na výsluch o 11:30 h. Políca Tótha priviedla na súd po krátko po dvanástej hodine. Na otázky novinárov, prečo neprišiel vypovedať dobrovoľne, neodpovedal. 

Pred senátom Tóth odmietol vypovedať. Odôvodnil to tým, že ho vlani vo februári obvinili spolu s Kočnerom zo sledovania novinárov a že by si mohol svojou výpoveďou uškodiť. Sudkyňa Sabová akceptovala jeho dôvod na odmietnutie vypovedať. Predsedníčka senátu zdôraznila, že nie je možné rozdeliť výpoveď tematicky na viac častí. Súd pristúpil k čítaniu výpovedí Tótha z prípravného konania. Tóth následne zo súdu doslova zutekal.

Pozrite si príchod Petra Tótha na súdne pojednávanie:

Pán Tóth riadil celú stránku Na pranieri, po technickej aj dramaturgickej stránke, hovorí Marian Kočner na pojednávaní v kauze Kuciak, kde komentuje prečítané Tóthove výpovede, napísal Denník N. Nepáči sa mu, že Tóth napríklad vypovedal, že Kočner získaval informácie o Marošovi Žilinkovi. „Nemá žiadny dôkaz,“ komentoval to Kočner. „Nemôžem si bohužiaľ pomôcť, ale nemôžem vylúčiť, že pán Tóth je psychiatrický pacient, keďže mi to nielen povedal, ale aj napísal do sms,“ dodal.

Súd prerušil hlavné pojednávanie v kauze Kuciak, pokračovať bude 30. septembra, píše Denník N.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok