Talianske voľby vyhral pravicový blok Meloniovej, nasvedčujú tomu aj predbežné prepočty

TA3 ČTK
26.9.2022 07:24

Nedeľné predčasné parlamentné voľby v Taliansku vyhral pravicový blok so zhruba 44 percentami hlasov. Ukazujú to údaje po sčítaní 95 percent okrskov zverejnené ministerstvom vnútra. Druhý je stredoľavicový blok okolo Demokratickej strany s 26 percentami a tretí Hnutie piatich hviezd, ktoré s 15 percentami zabodovalo hlavne na juhu krajiny.

Víťazom volieb je podľa komentátorov jednoznačne strana Bratia Talianska, ktorá sama dostala 26 percent hlasov. Jej vodkyňa Giorgia Meloniová v noci uviedla, že je pripravená vládnuť. "Od Talianov prišiel jasný odkaz pre stredopravicovú vládu vedenú Bratmi Talianska," povedala politička.

Neúspech podľa pozorovateľov zaznamenala Liga, ktorá dostala iba deväť percent hlasov. To je zhruba polovica v porovnaní s voľbami z roku 2018. Medzi porazenými je aj Demokratická strana s 18 percentami hlasov. Spokojné je Hnutie päť hviezd, ktoré však získalo polovicu hlasov v porovnaní s rokom 2018.

Podľa odhadov by pravica mala mať pohodlnú väčšinu v oboch komorách parlamentu. Podľa projekcií pre taliansku verejnoprávnu televíziu RAI by pravicový blok mal získať v Senáte 114 až 126 kresiel z 200. V Snemovni sa očakáva väčšina 232 až 252 kresiel z 400.

Výrazne klesla účasť vo voľbách, ktorá sa zastavila na 64 percentách, o desať percentuálnych bodov menej ako v roku 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok