Predčasné voľby v Taliansku vyhral pravicový blok, vyplýva to z exit pollov

ta3 ČTK
25.9.2022 23:29

Blok pravicových strán sa podľa odhadov televízie RAI stal jasným víťazom predčasných parlamentných volieb v Taliansku. So ziskom 41 až 45 percent hlasov bude mať zrejme dosť kresiel na ovládnutie oboch komôr parlamentu. Predsedníčka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová tak vykročila k tomu, aby sa stala prvou premiérkou v dejinách Talianska.

Predčasné voľby v Taliansku vyhral pravicový blok, vyplýva to z exit pollov
TASR/AP

Oficiálne výsledky sa očakávajú v noci alebo v pondelok ráno. Bratia Talianska sú najsilnejším zoskupením v bloku pravicových strán. Je v ňom aj pravicovo populistická strana Liga bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho a tiež zoskupenie Taliansko Hore expremiéra Silvia Berlusconiho. 

Vzhľadom na zvláštnosti talianskeho volebného systému by zisk až 45 percent hlasov mal bloku stačiť na väčšinu mandátov v Snemovni i Senáte.

Ľavicové a stredové strany nevytvorili vo volebnej kampani jednotný front proti pravici. Koalícia okolo stredoľavej Demokratickej strany dosiahla podľa prognóz 25,5 až 29,5 percenta hlasov. Hnutie piatich hviezd, ktoré s takmer 33 percentami hlasov vyhralo parlamentné voľby v roku 2018, teraz podľa odhadov získalo 13,5 až 17,5 percenta hlasov.

Víťazstvo postfašistickej strany Bratia Talianska nemá v talianskych povojnových dejinách obdobu, uviedla agentúra AFP. Meloniová sa angažuje v politike od 90. rokov a stihla byť členkou mládežníckej organizácie Talianskeho sociálneho hnutia (MSI), kde sa angažovali nostalgici fašistického režimu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok