Známe nárazové testy nedávno podstúpilo aj francúzske DS4. Ako si počínalo?

TA3/SZ
26.9.2022 11:00

V najnovších nárazových testoch získal model DS 4 hneď dve rôzne hodnotenia. Je to z dôvodu testovania dvoch rôznych verzii, z ktorej každá prináša inú vybavenosť asistenčnými systémami. Koľko hviezdičiek hodnotenia sa podarilo získať jednotlivým verziám?

Známe nárazové testy nedávno podstúpilo aj francúzske DS4. Ako si počínalo?
DS

Jednou zo sledovaných disciplín je ochrana detskej posádky. V tomto prípade si obe ponúkané verzie počínali rovnako a získali 86% bodov. Kabína poskytuje v prípade rôznych typov nárazov príkladnú bezpečnosť. Kladne bola ohodnotená aj prítomnosť dostatočnej signalizácie deaktivovaného airbagu spolujazdca. Pri ochrane dospelej posádky získali rovnaký počet 85% bodov obe verzie. Pri čelných nárazoch boli zistené zvýšené hodnoty iba v prípade snímačov umiestnených v oblasti hrudníka vodiča. Rovnaký výsledok bol aj v prípade bočného nárazu simulujúceho napríklad náraz do stĺpu. Kladné hodnotenie  získal aj airbag medzi prednými sedadlami, ktorý fungoval bezchybne.

DS DS

Za ochranu chodcov si obe verzie vyslúžili hodnotenie 74%. Horšie hodnotenie získala detekcia chodca pri odbáčaní. V prípade stretu s chodcom je kapota aj nárazník vcelku bezpečný. Jediným slabým miestom sú hrany blatníkov kolies a predné stĺpiky, ktoré prinášajú zvýšené riziko úrazu. Disciplína, v ktorej sa ukázal rozdiel spomínaných verzii výbavy sú asistenčné systémy. Verzia s menšou technologickou výbavou obstála v teste brzdového krízového asistenta horšie, pretože narozdiel od lepšie vybavenej verzie, ktorá v tomto prípade využíva radar a nie kameru s menšou citlivosťou a schopnosťou detekcie, ako radar. Za túto disciplínu si teda menej vybavená verzia vyslúžila hodnotenie 65%, čo stačilo na štyri hviezdičky celkového hodnotenia. Verzia s lepšou technologickou výbavou získal za túto disciplínu 82% bodov, čo stačilo celkovo na plný počet hviezdičiek hodnotenia. Celý priebeh testov si môžte pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok