Armáda bude mať nový depozitár spisov. Ten súčasný je v historickej budove, ktorá je v havarijnom stave

ta3
24.9.2022 19:17

Archív namiesto zbraní. Armáda bude mať nový depozitár spisov. Ten súčasný v Trnave je v historickej budove, ktorá je v havarijnom stave. Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, prestavba na moderný archív by bola náročná. Rezort preto chystá nový projekt a pôvodná budova by sa mohla vrátiť Trnavskej univerzite.

Budovu postavili v roku 1615, aby slúžila univerzitným študentom. O 100 rokov ju rakúsky cisár odovzdal vojsku. Posledné pol storočie je v nej archív. Navyše, spisy, ktoré sú uložené aj v garáži či telocvični, musia bojovať s vlhkosťou a plesňami. Pred prestavbou kultúrnej pamiatky na moderný archív, dal rezort prednosť úplne novej budove.

Stáť bude na pozemkoch rezortu. Depozitár počíta s kapacitou 41 kilometrov spisov, samozrejmosťou bude moderné dátové úložisko, bádateľňa a ekologické riešenia – ako zelené strechy či fotovoltaika. Z rozpočtu obrany výstavba ukrojí takmer 24 miliónov eur.

Na pozemok obrany by sa mohla zmestiť aj nová, väčšia stanica pre trnavských hasičov. Historická budova súčasného archívu skončí v rukách samosprávy za 10 percent odhadovanej ceny. Nový vojenský archív by mal byť hotový do konca roka 2025. Presťahovanie 33 kilometrov spisov bude zrejme logistickou výzvou.

Témy: Trnava
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok