NASA nepoletí k Mesiacu ani v utorok, kvôli tropickej búrke znovu odložila štart rakety

TA3 ČTK
24.9.2022 17:33

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) kvôli nepriaznivému počasiu zrušil na utorok plánované vypustenie rakety Space Launch System (SLS) s modulom Orion k Mesiacu. Ide už o tretí odklad štartu testovacej misie, ktorou budú v prípade úspechu nasledovať cesty na Mesiac s posádkou. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

NASA nepoletí k Mesiacu ani v utorok, kvôli tropickej búrke znovu odložila štart rakety
TASR/AP

Po predchádzajúcich technických problémoch rakety je tentoraz dôvodom zrušenia štartu tropická búrka Ian, ktorá podľa prognóz v pondelok zosilnie na hurikán a udrie na pobreží Floridy. V predpokladanej dráhe hurikánu sa nachádza aj Kennedyho vesmírne stredisko, odkiaľ má raketa odštartovať.

Vzhľadom na nepriaznivú predpoveď sa NASA rozhodla upustiť od plánovaného utorkového pokusu o štart a namiesto toho pripraviť bezmála sto metrov vysokú raketu na možný presun do hangáru. Rozhodnutie, či bude raketa skutočne odvezená preč zo štartovacej rampy, má padnúť v nedeľu.

Pokiaľ raketa zostane na rampe, NASA by sa mohla pokúsiť o štart 2. októbra. Ak by musela byť odtiahnutá do hangáru, znamenalo by to zrejme odklad skúšobného letu až do novembra.

Prvý štart SLS zrušila NASA 29. augusta kvôli problémom s chladením jedného zo štyroch raketových motorov, ktorého teplotu treba pred štartom dostať na mínus 250 stupňov Celzia. Druhý štart bol zrušený 3. septembra kvôli problémom pri tankovaní, konkrétne úniku paliva.

Pri testovacej misii Artemis I má Orion bez posádky obkrúžiť zemskú družicu a vrátiť sa na Zem. V prípade úspechu majú nasledovať cesty k Mesiacu s posádkou. Podľa súčasného plánu má modul Orion s posádkou obletieť Mesiac v roku 2024 a pri misii Artemis III majú na jeho povrchu stáť dvaja ľudia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok