Štart rakety smerom k Mesiacu sa opäť neuskutoční. NASA ho zrušila pre technické problémy

TA3 ČTK
3.9.2022 17:37

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v sobotu druhýkrát v tomto týždni pre technické problémy zrušil plánovaný štart rakety SLS s modulom Orion k Mesiacu. Vesmírna agentúra o tom informuje na svojich internetových stránkach. Okno pre štart rakety sa malo otvoriť o 20:17 SELČ na dve hodiny. NASA predtým na svojich stránkach uviedla, že má problémy s únikom paliva.

NASA najprv informovala, že rieši problémy s únikom paliva pri tankovaní. "Pri pokuse dostať palivo do rakety bola zistená netesnosť. Doterajšie pokusy o nápravu boli neúspešné," uviedla najprv na twitteri. Neskôr uviedla, že problém sa nepodarilo vyriešiť a že štart sa odkladá.

Pri prvom pokuse v pondelok 29. augusta NASA štart zrušila po tom, čo experti zistili problém s jedným zo štyroch raketových motorov SLS. Ten sa nechladil na požadovanú teplotu mínus 250 stupňov Celzia a namiesto toho bol o päť stupňov Celzia teplejší. Aby sa predišlo rovnakej chybe, chystala NASA na sobotný štart pozmenený proces tankovania paliva.

Pri tejto testovacej misii Artemis I má Orion bez posádky obkrúžiť zemskú družicu a vrátiť sa na Zem. V prípade úspechu majú nasledovať cesty na Mesiac s posádkou. Podľa súčasného plánu má modul Orion s posádkou obletieť družicu v roku 2024 a pri misii Artemis III majú na jej povrchu stáť dvaja ľudia. Ďalší pokus o štart rakety SLS by sa mohol uskutočniť v pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok