Francúzska polícia zatkla 48 ľudí podozrivých z podpaľačstva, 12 už odsúdili

TA3 TASR
23.9.2022 10:43

Francúzska polícia zatkla 48 ľudí podozrivých so založenia ničivých lesných požiarov, ktoré v lete postihli krajinu. Informovala agentúra AFP.

Francúzska polícia zatkla 48 ľudí podozrivých z podpaľačstva, 12 už odsúdili
TASR/AP

Zo 48 zatknutých osôb už bolo 12 odsúdených na dva roky väzenia, zatiaľ čo "viac ako tucet" osôb ostáva vo vyšetrovacej väzbe, uviedla hovorkyňa francúzskeho Národného žandárstva Marie-Laure Pezantová.

"Ide o mladých ľudí, neplnoletých, ale aj o dôchodcov, zväčša mužov, a to z rozličných prostredí," povedala Pezantová. Podľa jej slov niektorí z nich majú "slabší psychologický profil, niekedy aj psychické poruchy". Niektorí boli aj hasiči.

Prírodné požiare vo Francúzsku v lete spustošili viac ako 65-tisíc hektárov, čo predstavuje rekord od začiatku spracovávania satelitných údajov v roku 2006. Podľa Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS) bolo denne mobilizovaných až 10-tisíc francúzskych hasičov.

Francúzsky Úrad pre štátne lesy (ONF) tvrdí, že deväť z desiatich prírodných požiarov spôsobili ľudia a tri z desiatich boli založené úmyselne. Najpostihnutejší bol najmä departement Gironde na juhozápade Francúzska, kde rastie rozlohou najväčší ihličnatý les v Európe. Požiar tam zúril na ploche 30-tisíc hektárov.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vo štvrtok uviedol, že letné požiare mali "bezprecedentný rozsah" a poďakoval sa hasičom za ich úsilie v boju proti ohňu, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok