Zažívame najhoršie sucho za posledných päťsto rokov. V Európe ubúdajú základné plodiny

TA3 TASR
23.8.2022 14:23

Tohtoročné sucho sa javí ako najhoršie za uplynulých najmenej 500 rokov. Situácia zapríčinená suchom je v mnohých regiónoch Európy stále vážna, čo ohrozuje pestovanie plodín a zvyšuje riziko lesných požiarov. Vyplýva to z najnovšej správy Spoločného výskumného centra (JRC).

sucho teplo vysušené zem pustina 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Spoločné výskumné centrum, ktoré spravuje Európska komisia, spresnilo, že jeho správa je aktualizovaným hodnotením situácie v oblasti sucha v Európe na základe údajov a analýz Observatória Európskej únie pre sledovanie sucha.

Vývoj a dôsledky dlhotrvajúceho sucha v EÚ potvrdzujú znepokojujúcu situáciu z júla - 47 percent územia EÚ sa nachádza vo varovných podmienkach, čo znamená, že zrážok bolo menej ako zvyčajne a znížená je aj vlhkosť pôdy. Ďalej 17 percent územia EÚ je v stave najvyššej pohotovosti, čo znamená, že vegetácia a plodiny sú už poznačené suchom.

Kumulatívne je až 64 percent územia EÚ v stave varovania alebo pohotovosti, čo prispieva k rozšíreniu oblastí s nebezpečenstvom vzniku požiarov. Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová uviedla, že kombinácia veľkého sucha a horúčav vytvorila bezprecedentný tlak na hladiny vody v celej EÚ.

"Zaznamenávame výrazne nadpriemernú sezónu požiarov a významný vplyv sucha na produkciu plodín. Klimatické zmeny sú každým rokom výraznejšie. Európska komisia a jej vedci neúnavne pracujú na mapovaní a skúmaní tejto krízy pomocou najlepšej dostupnej technológie, z vesmíru aj na zemi, a vedú úsilie o ochranu životného prostredia a občanov pred núdzovými situáciami," dodala Gabrielová.

Podľa analýzy JRC aktuálne prognózy výnosov niektorých plodín na úrovni EÚ sú výrazne nižšie ako päťročný priemer - v prípade kukurice 16 percent, pre sóju 15 percent a slnečnicu 12 percent.

Zrážkový deficit postihol takmer všetky rieky v Európe, čo ovplyvnilo aj energetický sektor a riečnu dopravu. Niekoľko členských štátov EÚ už prijalo dočasné opatrenia na obmedzenie vody. V minulých dňoch zrážky zmiernili sucho v niektorých regiónoch Európy, priniesli však aj nové výzvy v podobe silných búrok a lokálnych záplav.

Podľa odborníkov JRC sa tohtoročné sucho javí ako najhoršie za uplynulých najmenej 500 rokov. Toto predbežné hodnotenie by na konci letnej sezóny mali potvrdiť ďalšie mapované údaje. Spoločné výskumné centrum vytvára informácie o suchu v reálnom čase prostredníctvom európskych a globálnych observatórií sucha (EDO a GDO), ktoré sú súčasťou služby ponúkanej európskym družicovým systémom Copernicus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok