Pred psychopatmi sa majte na pozore. Psychológ Mathé opísal, aké majú prejavy

ta3/Alžbeta Múcsková
27.9.2022 00:00

Najskôr vás očaria šarmom, potom vyjde najavo, že ich správanie bolo iba manipuláciou. Psychopatmi hovorovo nazývame ľudí s antisociálnou poruchou osobnosti. O akú poruchu ide vysvetlil pre ta3 psychológ a súdny znalec Robert Máthé.

Pred psychopatmi sa majte na pozore. Psychológ Mathé opísal, aké majú prejavy
Profimedia

Sú termíny psychopat a sociopat odbornými diagnózami?

V minulosti sa na označenie porúch osobnosti používal termín psychopatia, ktorý bol strešným pojmom pre abnormné osobnosti s narušenou morálkou a s problematickým sociálnym správaním, respektíve pre ľudí, ktorí vďaka svojej abnormite mohli trpieť sami alebo pôsobili utrpenie svojmu okoliu a spoločnosti. Termín sociopatia sa používa v anglosaskej terminológii a zdôrazňuje sa ním najmä problematické sociálne správanie.

Psychopati odmietajú liečbu

Ako sa dá táto porucha liečiť?

Antisociálna porucha osobnosti a vôbec poruchy osobnosti odolávajú terapeutickým intervenciám. Do určitej miery sa dajú tlmiť určité vypuklejšie prejavy, ale porucha ako taká sa odstrániť nedá. Títo ľudia sa však sami nedožadujú žiadnej liečby, nakoľko nemajú pocit, že s nimi niečo nie je v poriadku. Do kontaktu s psychiatrami či s psychológmi sa dostávajú najmä v dôsledku ich trestnej činnosti, keď sú v roli obvinených vyšetrovaní v rámci znaleckých expertíz. 

Čo by mali robiť ľudia žijúci s niekým, kto má antisociálnu poruchu osobnosti?

Život s takýmto človekom je neľahký, keďže po možno až očarujúcom správaní, ktorým si ľudí získajú, rýchlo nastupuje sklamanie z poznania ich skutočnej podstaty. Partnerské vzťahy týchto ľudí končia spravidla rozchodom, neraz v dôsledku ich agresívneho správania v zmysle domáceho násilia, či týrania a podobne.

Prečo je táto porucha stigmatizovaná?

Označenie "psychopat" sa stalo hovorovým označením niekoho, kto svojím správaním spôsoboval problémy, hoci ešte nemuselo ísť o osobu s poruchou osobnosti. Preto sa prestal používať v odbornej terminológii.

Treba sa teda ľudí s touto poruchou báť?

Ak ide o jedinca, na ktorého skutočne sedí diagnóza "antisociálna porucha osobnosti", je dobré byť na pozore, a tak ani strach z takejto osoby nemusí byť na škodu, skôr naopak.

Robert Máthé archív/Robert Máthé
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok