Exnámestníka čínskeho ministra odsúdili na doživotie, bol nahlásený za narušenie jednoty

TA3 TASR
23.9.2022 09:46

Na doživotný trest odňatia slobody bol v piatok odsúdený bývalý námestník čínskeho ministra pre verejnú bezpečnosť Sun Li-ťun. Predtým bol nahlásený úradom "za vážne narušenie jednoty" Komunistickej strany Číny. Informovala agentúra Reuters.

Biely dom chce preveriť únik vírusu z laboratória, žiada od Číny ďalšie údaje
TASR/AP

Sun dostal podmienečný trest smrti, ktorý bude po dvoch rokoch zmiernený na doživotie bez možnosti prepustenia na podmienku, píše Reuters s odvolaním sa na čínsku tlačovú agentúru Sinchua.

Súd oznámil, že Sun Li-ťun sa okrem iného dopustil aj dávania a prijímania úplatkov vo výške 91 miliónov dolárov, zasahovania do fungovania trhu s cennými papiermi a nezákonného vlastníctva dvoch strelných zbraní.

Čínske ministerstvo pre verejnú bezpečnosť sa v januári tohto roka rozhodlo nahlásiť Suna úradom a zaviazalo sa odstrániť škodlivý vplyv jeho "politickej partie". Ďalší členovia tejto partie boli počas prebiehajúceho týždňa takisto odsúdení na dlhoročné tresty väzenia, píše Reuters s odvolaním sa na čínsku televíznu stanicu CCTV. Sú medzi nimi bývalý minister spravodlivosti Fu Čeng-chua a traja šéfovia polície z provincií Šanghaj, Čunking a Šan-si.

V októbri sa v Pekingu zažne jubilejný XX. zjazd čínskej vládnucej komunistickej strany. Takýto zjazd sa koná každých päť rokov. Komunistická strana Číny tradične v období pred týmto zhromaždením oznamuje zatknutia alebo odsúdenia vysokopostavených predstaviteľov strany s cieľom pripomenúť členom, aby zachovali vernosť, konštatuje Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok