Čínskeho exministra spravodlivosti uväznili za korupciu, hrozí mu aj trest smrti

TA3 TASR
22.9.2022 12:01

Bývalého čínskeho ministra spravodlivosti Fu Čeng-chuu odsúdili na smrť s dvojročným odkladom trestu pre obvinenia z brania úplatkov a napomáhania zločincom, vrátane jeho brata, pri zakrývaní protizákonnej činnosti. Vo štvrtok o tom informovala štátna televízia CCTV, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AP.

Čínskeho exministra spravodlivosti uväznili za korupciu, hrozí mu aj trest smrti
TASR/AP

Fu Čeng-chuovo odsúdenie je ďalším zo série verdiktov proti vysokopostaveným predstaviteľom, ktorých v Číne potrestali za korupciu v rámci tvrdých zásahov nariadených prezidentom Si Ťin-pchingom od jeho nástupu k moci koncom roka 2012.

Fu Čeng-chua (67) priznal vinu zo zneužívania svojich právomocí, keď bol v rokoch 2005–2021 napríklad vo funkciách ministra i šéfa polície v čínskom hlavnom meste Peking, pričom zakrýval zločiny páchané svojím bratom a ďalšími predstaviteľmi, uviedla na svojej webovej stránke Čínska centrálna televízia (CCTV).

Odsúdený za to prijal peniaze a majetok v hodnote 117 miliónov jüanov (16,5 milióna dolárov), informoval ešte v júli oficiálny denník China Daily. Štvrtková správa a ani správy predošlé nepriniesli podrobnosti o tom, z čoho bol Fu Čeng-chuov brat Fu Wej-chua obvinený.

Tresty smrti s odkladom sú obvykle zmiernené na dlhé väzenie, ak odsúdeného zhodnotia ako polepšeného. Fua odsúdia na doživotné väzenie bez možnosti predčasného prepustenia, ak bude jeho trest zmiernený, dodala CCTV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok