Vpustenie Rusov utekajúcich pred mobilizáciou je na štátoch EÚ, uviedla eurokomisia

TA3 ČTK
22.9.2022 13:18

Rozhodnutie, či vpustiť na svoje územie ľudí prichádzajúcich z Ruska, je na členských štátoch Európskej únie. Uviedla to vo štvrtok hovorkyňa Európskej komisie v reakcii na množstvo Rusov snažiacich sa utiecť pred mobilizáciou vyhlásenou v stredu prezidentom Vladimirom Putinom.

Štáty Únie by mali vždy zaručiť vstup ľuďom žiadajúcim v EÚ o azyl a ich žiadosti potom individuálne posúdiť, dodala hovorkyňa. Zástupcovia krajín európskeho bloku podľa komisie v súčasnosti debatujú o tom, ako na novú situáciu zareagovať a mali by zaujať spoločnú pozíciu.

Ministri zahraničia únijných štátov sa na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v stredu zhodli na urýchlenej príprave nových sankcií, ktoré majú byť odpoveďou na Putinovu mobilizáciu a nepriamu hrozbu jadrovým útokom.

Okrem toho aj podľa šéfa českej diplomacie Jana Lipavského budú rokovať o ďalšom spoločnom postupe pri vydávaní víz Rusom, ktoré v septembri EÚ sťažili. Česká republika v súčasnosti riadi rokovania členských štátov únijného bloku.

Podľa komisie je v súčasnosti na členských štátoch, ako na veľký záujem Rusov opustiť krajinu zareagujú. Napríklad pobaltské krajiny už v stredu vyhlásili, že Rusom utekajúcim pred mobilizáciou poskytovať útočisko nebudú.

"Vstup osôb požadujúcich ochranu v EÚ by mal byť vždy zaručený," podotkla hovorkyňa Anitta Hipperová. Pokiaľ budú ľudia žiadať o azyl kvôli strachu z odvedenia do armády, mali by podľa nej štáty ich žiadosti najprv posúdiť a potom rozhodnúť, či ich prijmú.

Hovorca únijnej diplomacie Peter Stano uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu opustilo Rusko už na pol milióna ľudí. Mnohé z nich zamierili napríklad do Turecka či Srbska, ďalšie však odišli do štátov EÚ. Podľa Stana sa Únia nechce otočiť chrbtom k ľuďom nesúhlasiacim s vojnou a protestujúcim proti mobilizácii.

"Cítime sympatie s rodinami, ktoré sa boja o svojich synov, bratov a otcov, ktorí sú posielaní na smrť v nezmyselnej a ilegálnej vojne... Cítime solidaritu a EÚ hľadá spôsob, ako onú solidaritu týmto ľuďom prejaviť," vyhlásil hovorca. Kým sa ale únijné štáty nezhodnú na spoločnom postupe, bude osud odchádzajúcich Rusov v rukách členských krajín, ktorých hranicu chcú prekročiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok