Fínsko plánuje obmedziť alebo úplne zastaviť vstup do krajiny pre turistov z Ruska

TA3
21.9.2022 20:42

Fínsko v stredu vyhlásilo, že v súvislosti s prebiehajúcou ofenzívou Moskvy na Ukrajine pripravuje obmedziť alebo úplne zastaviť vstup do krajiny pre turistov z Ruska.

Fínsko Helsinki summit prezidentský palác 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Fínsko s účinnosťou od septembra drasticky znížilo počet udeľovaných víz pre ruských občanov, a to na desatinu z bežného množstva. Ruskí turisti napriek tomu do Fínska prichádzajú s vízami vydanými niektorou z krajín EÚ, vďaka ktorým sa môžu pohybovať v schengenskom priestore. "Fínsko nechce byť tranzitnou krajinou pre schengenské víza vydané inými krajinami," povedal Haavisto.

Z prieskumu fínskeho denníka Ilta-Sanomat zverejneného v stredu vyplýva, že približne 70 percent Fínov chce, aby ich krajina prestala udeľovať Rusom turistické víza. Helsinki volajú po celoeurópskom rozhodnutí čo sa týka limitovania víz pred ruských občanov, avšak šéf fínskej diplomacie poznamenal, že "nie je možné zaručiť, že by sa tak udialo veľmi rýchlo".

Pobaltské štáty Litva, Lotyšsko a Estónsko, ktoré hraničia s Ruskom, už sprísnili svoje vízové pravidlá pre Rusov, čím sa Fínsko stalo poslednou susednou krajinou Ruska, kadiaľ môžu prechádzať držitelia schengenských víz.

Fínska pohraničná stráž v stredu uviedla, že situácia na hraniciach sa napriek vyhláseniu Moskvy o čiastočnej mobilizácii "značne nezmenila". Popreli tak informácie, že by sa na fínsko-ruských hraniciach tvorili dlhé rady.
   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok