Slovensko odsúdilo kroky Ruska smerujúce k anexii ďalších častí Ukrajiny

TA3 TASR
21.9.2022 20:00

Slovensko odsúdilo avizované kroky Ruska smerujúce k anexii ďalších častí územia Ukrajiny a neuzná referendá, ktoré by mali tomuto procesu dodať legitimitu. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v tlačovom vyhlásení.

Slovensko chce zodpovedajúcu náhradu pre prípad dodávok svojich tankov na Ukrajinu
TASR/Milan Kapusta

Takéto referendá "realizované nelegálnymi orgánmi v podmienkach vojenskej okupácie cudzou mocnosťou" by boli podľa rezortu diplomacie SR v rozpore so základnými demokratickými princípmi a ústavným poriadkom Ukrajiny a boli by tiež v priamom rozpore s medzinárodným právom. Podobne ako tzv. referendum na Kryme, zostanú aj tieto referendá podľa MZVEZ SR medzinárodne neuznané a "ich jediným dôsledkom" bude hrozba ďalšej eskalácie konfliktu".

K avizovaným referendám sa z New Yorku vyjadril aj samotný šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer. Vo videozázname, ktorý TASR zaslal hovorca jeho rezortu Juraj Tomaga, označil Káčer za paradoxné a tiež za "neuveriteľnú opovážlivosť", že prejav ruského prezidenta Vladimira Putina oznamujúceho "ďalšiu eskaláciu agresie voči susedovi", zaznel práve v Medzinárodný deň mieru.

"Referendá, ktoré ohlasuje, sú referendá na okupovanom území, referendá pod vojenským nátlakom, nikdy ich neuznáme," povedal šéf slovenskej diplomacie. "Slovensko sa nevzdá svojej podpory Ukrajine. Spolu so spojencami, v rámci Európskej únie, v rámci NATO, budeme Ukrajinu podporovať v jej spravodlivom boji naďalej," dodal.

Jeho rezort taktiež označil eskaláciu napätia a vyhrážky zo strany Ruska v čase konania Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov za prejav "neúcty k princípom Charty OSN", ktoré má Rusko ako stály člen BR OSN za zodpovednosť ochraňovať.

Ministerstvo zahraničných vecí SR sa vyjadrilo aj k vyhláseniu čiastočnej mobilizácie, ktorú v stredu ráno oznámil Putin. Rezort uviedol, že vyhlásenie mobilizácie iba potvrdzuje, že ruské vedenie "nemá záujem ukončiť vojenskú inváziu na Ukrajine a stiahnuť svoje vojská na vlastné územie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok