Rusko si zachová svoju suverenitu a nenechá sa nikým vydierať ani zastrašovať, uviedol Putin

ČTK
21.9.2022 19:50

Rusko si zachová svoju suverenitu a nenechá sa nikým vydierať ani zastrašovať. Povedal to prezident Vladimír Putin pri oslavách 1160 rokov ruskej štátnosti. Urobil tak v deň, keď v krajine vyhlásil čiastočnú mobilizáciu kvôli vojne na Ukrajine.

Putin prehovoril. Bol to človek s ťažkým osudom, urobil vážne chyby, povedal o Prigožinovi
TASR/AP

"Nepodľahneme vydieraniu a zastrašovaniu a nikdy sa nevzdáme ani nestratíme svoju suverenitu," povedal Putin na oslavách 1160. výročia vzniku ruskej štátnosti vo Veľkom Novgorode. Hovoril aj o svojbytnosti ruskej civilizácie, ktorú treba brániť a bojovať za ňu, pretože byť jej súčasťou je "šťastie, ale aj zodpovednosť". Uviedol tiež, že podpora vlády v kľúčových otázkach domácej i zahraničnej politiky zo strany ruského ľudu je "zárukou úspešného a bezpečného rozvoja krajiny".

Vo svojom prejave Putin tiež ocenil výkony ruských vojakov počas špeciálnej vojenskej operácie, ako Rusko oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu. Ruskí hrdinovia podľa neho bojujú za "záchranu obyvateľov Donbasu, mierové nebo pre naše deti a vnukov a našu rodnú krajinu". Dobytie východoukrajinského Donbasu deklaruje Moskva za jeden z cieľov svojho vojnového úsilia.

Putin v stredu ráno vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu. Vyhlásil, že tak robí na obranu pred Západom, ktorý sa snaží oslabiť, rozdeliť a zničiť jeho krajinu. Podľa Kyjeva aj mnohých západných činiteľov tento krok svedčí o tom, že Moskve nevychádzajú jej vojnové plány. 

Ruský prezident podporil aj konanie referend o pripojení k Rusku v Moskve okupovaných či ovládaných častiach ukrajinského územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok