Príčinou úmrtia Čecha neboli opičie kiahne, vyhlásila nemocnica

TA3 TASR
21.9.2022 14:47

Príčinou smrti pacienta nakazeného opičími kiahňami nebola táto infekcia, uviedla v stredu na sociálnej sieti Twitter pražská Fakultná nemocnica Bulovka, v ktorej sa pacient liečil.

Na Slovensku pribudli tri nové prípady opičích kiahní. Celkovo je ich šesť
TASR/AP

"Infekcia opičími kiahňami u tohto pacienta nastala už pred niekoľkými týždňami a nebola príčinou úmrtia," reagovala na publikované informácie o úmrtí pacienta pražská nemocnica.

Predseda Spoločnosti infekčného lekárstva Pavel Dlouhý pre server iDNES.cz uviedol, že pacient zomrel po niekoľkotýždňovej hospitalizácii. "Nákazu si zrejme priviezol z Británie. Hoci u väčšiny pacientov malo zatiaľ ochorenie mierny priebeh, v tomto prípade bolo ochorenie závažné," povedal Dlouhý s tým, že muž mal podlomenú imunitu ďalšími chorobami.

"Pacient s opičími kiahňami mal viacero chorôb vrátane HIV a zápalu pľúc. Zomrel pred pár dňami na pneumóniu," spresnil hovorca ministerstva zdravotníctva Ondřej Jakob.

O mŕtvom českom pacientovi, ktorý bol nakazený vírusom opičích kiahní, informovalo v stredu Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). V Česku bolo k minulému týždňu zaznamenaných 66 potvrdených prípadov nákazy opičími kiahňami. Prvý prípad ochorenia sa v krajine vyskytol 30. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok