Opice v nebezpečenstve? V Brazílii ich viacero zabili kvôli zdieľanému názvu s opičími kiahňami

TA3 Samuel Drozda
28.8.2022 07:00

Najmenej sedem opíc v Brazílii zomrelo po otrave alebo zranení. Polícia si myslí, že ľudia na nich zaútočili z nesprávne zameraného strachu z opičích kiahní, napísal web nbcnews.

Opice v nebezpečenstve? V Brazílii ich viacero zabili kvôli zdieľanému názvu s opičími kiahňami
TASR – František Iván

Svetová zdravotnícka organizácia vyzýva verejnosť, aby neútočila na opice uprostred epidémie opičích kiahní po správach, že v Brazílii boli otrávené a zabité primáty, napísal web nbcnews. "Ľudia potrebujú vedieť, že prenos, ktorý vidíme, sa deje medzi ľuďmi," povedala hovorkyňa WHO Dr. Margaret Harrisová na tlačovom brífingu v Ženeve.

Najmenej desať opíc, kombinácia kosmáčov a kapucínov, bolo zachránených, ktoré vykazovali známky intoxikácie alebo zranenia, informoval v nedeľu brazílsky spravodajský portál G1. Sedem z nich zomrelo a ostatné boli monitorované v zoologickej záhrade v São José do Rio Preto v štáte São Paolo.

Environmentálna vojenská polícia v Brazílii verí, že otravy spáchali ľudia zo strachu z opičích kiahní, uviedla G1. Polícia v reakcii na to posilnila hliadkovanie v lesoch. Civilná polícia v Brazílii medzitým vyšetruje, či ide o trestné činy. Podľa G1 sa skúmajú aj orgány niektorých zvierat, aby sa určila príčina ich smrti.

WHO minulý mesiac vyhlásila opičie kiahne za núdzový stav verejného zdravia medzinárodného rozsahu. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb bolo tento rok celosvetovo hlásených takmer 32 000 prípadov.

"Obavy by sa mali týkať prenosu v ľudskej populácii a čo môžu ľudia urobiť, aby sa ochránili pred tým, aby to dostali a preniesli," povedal Harris. "Určite by nemali útočiť na žiadne zvieratá," dodala.

Nedávne správy o útokoch na opice nie sú jediné v Brazílii, tvrdí Dener Giovanini, koordinátor organizácie s názvom Renctas, čo je skratka pre Národná sieť na boj proti obchodovaniu s voľne žijúcimi zvieratami. Pre NBC News povedal, že opice v rôznych častiach Brazílie boli otrávené, ukameňované alebo zastrelené.

"Názov zvolený pre túto novú chorobu je veľmi nešťastný. Mnoho ľudí v Brazílii verí, že opice sú nositeľmi choroby a prenasledujú tieto zvieratá," povedal Giovanini. "Sme veľmi znepokojení, pretože to predstavuje obrovskú hrozbu pre voľne žijúce zvieratá v Brazílii, ktoré sú už teraz veľmi ohrozené,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok