Hovorca EÚ: Čiastočná mobilizácia je len ukážkou Putinovho zúfalstva

ta3/TASR
21.9.2022 14:18

Vladimír Putin vyhlásil v stredu ráno čiastočnú mobilizáciu. Plánuje povolať ďalších 300-tisíc ruských vojakov. A to ešte pred tým, ako prebehnú separatistami schválené referendá o pripojení okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku. Hovorca EÚ Peter Stano považuje tento krok za zúfalý.

Putin robí strategické chyby, jeho jednotky sú vyčerpané, tvrdí šéf britskej spravodajskej služby
TASR/AP

Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu je spolu so snahou o hlasovanie o anexii Ruskom okupovaných území prejavom jeho "zúfalstva" z vojenských neúspechov Moskvy na Ukrajine. Vyhlásil to v stredu hovorca Európskej únie Peter Stano, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

"Je to len ďalší dôkaz toho, že Putin nemá záujem o mier; že má záujem o eskaláciu svojej agresívnej vojny. Aj toto je ďalší znak jeho zúfalstva z toho, ako sa vyvíja jeho agresia voči Ukrajine," povedal Stano.

Putin v stredu ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore k národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Ruský minister obrany Sergej Šojgu spresnil, že v Rusku bude mobilizovaných 300-tisíc záložníkov ruských ozbrojených síl s tým, že ide len o zlomok ruských vojakov, ktorých je možné povolať.

Ruskom ovládané oblasti na východe a juhu Ukrajiny ohlásili plány na uskutočnenie referend o pripojení sa k Rusku. Kremeľ podporuje snahy o pričlenenie týchto oblastí – Luhanskej a Doneckej a čiastočne aj Chersonskej a Záporožskej – k Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok