Hrozba recesie dosiahla najvyššiu úroveň od júla 2020. Domácnosti sa pripravujú na možnosť prídelov energie

TA3 TASR
19.9.2022 20:05

Hrozba recesie v eurozóne dosiahla najvyššiu úroveň od júla 2020, keďže narastajú obavy, že nedostatok energie počas zimy spôsobí pokles ekonomickej aktivity.

tepláreň energia (ČTK)
ČTK

Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, najnovšie odhadujú pravdepodobnosť poklesu ekonomiky eurozóny dva štvrťroky po sebe v nasledujúcich 12 mesiacoch na 80 % oproti 60 % v predchádzajúcom prieskume. Nemecká ekonomika, najväčšia v menovom  bloku, ktorú tiež najviac zasiahlo obmedzenie dodávok ruského plynu, pravdepodobne od tohto štvrťroka klesne. Informujeme na základe prieskumu agentúry Bloomberg.

Domácnosti a spoločnosti v Európe sa pripravujú na možnosť prídelov energie po tom, čo Rusko obmedzilo dodávky plynu do regiónu a už teraz zápasia s rekordne vysokou mierou inflácie a inými prekážkami v zásobovaní. Prieskumy medzi podnikmi signalizujú, že ich aktivita od júla klesá, pričom nebadať náznaky zlepšenia v blízkej budúcnosti.

Očakáva sa, že inflácia v eurozóne dosiahne v posledných troch mesiacoch 2022 vrchol na úrovni 9,6 %. To bude takmer päťnásobok cieľa Európskej centrálnej banky, ktorým je inflácia na úrovni 2 %. Respondenti v prieskume odhadli, že sa priblíži k 2-percentnému cieľu až v roku 2024.

A hoci predstavitelia ECB tento mesiac v rámci aktualizácie svojej politiky predpovedali, že hospodárstvo eurozóny bude iba stagnovať, nie klesať, najnovšie bijú čoraz častejšie na poplach v súvislosti s vyhliadkami hospodárstva aj inflácie v regióne. Podľa respondentov ECB do februára 2023 zvýši depozitnú úrokovú sadzbu na 2 %. Viac ako polovica z nich očakáva jej zvýšenie o 75 bázických bodov na ďalšom zasadnutí ECB v októbri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok