Slovenskí politici kritizujú Putinov krok na sociálnych sieťach. Obete si želajú mier, napísal úrad vlády

ta3/Alžbeta Múcsková, TASR
21.9.2022 10:47

Vladimír Putin mal v stredu ráno prejav k prebiehajúcej vojne na Urajine. Plánuje čiastočnú mobilizáciu približne 300 tisíc mužov. Jeho cieľom je oslobodenie Donbasu v ktorom ruskí separatisti schválili referendá o pripojení sa k Rusku. Na tento krok reagovali aj niektorí slovenskí politici

Slovenskí politici kritizujú Putinov krok na sociálnych sieťach. Obete si želajú mier, napísal úrad vlády
TASR/AP

V stredu ráno ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. "Keď bude územná celistvosť našej krajiny ohrozená, určite použijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme ochránili Rusko a našich ľudí. Toto nie je bluf," varoval podľa agentúry AFP. Na jeho príhovor reagujú zahraniční aj slovenskí politici. 

Jaroslav Naď - minister obrany SR

Minister obrany Jaroslav Naď vo svojom statuse na sociálnej siede v štyroch krokoch vysvetlil, čo Putinov krok bude znamenať pre vojnu na Ukrajine. "Nejde o prevratný vývoj. Podobný scenár už Putin avizoval v prejave 25. 2. 2022. Jeho vyhrážky už vtedy boli prípravou pre ústupovú cestu, na ktorej po 6 mesiacoch vojny fakticky je," napísal. 

Róbert Ondrejcsák - Veľvyslanec Slovenska v Londýne

Veľvyslanec Slovenska v Londýne a bývalý štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák sa taktiež vyjadril na sociálnej sieti. "Vojna preto bude ešte dlhá a krvavá, obete sa budú počítať na desaťtisíce, možno státisíce. A jedine Rusko bude zodpovedné, nikto iný," napísal. Okrem toho sa aj ostro vyjadril na adresu ruských priaznivcov Slovenska. "Hanba vám," odkazuje im.

Andrej Stančík - Poslanec parlamentu

Stručné vyjadrenie napísal aj postanec NRSR Andrej Stančík. "Už aj Rusi musia vedieť, že to nie je žiadna špeciálna operácia. Toto nie je prejav sily, ale zúfalstva," uviedol.

Úrad vlády Slovenskej republiky

Úrad vlády Slovenkej republiky verejne odsúdil Putinov krok v príspevku na sociálnych sieťach s názvom "Obete si želajú mier." Kritizovali mobilizáciu a napísali, že "tento postup je porušením medzinárodného práva aj ukrajinskej ústavy a cynickým krokom práve na Medzinárodný deň mieru."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok