Ruská duma schválila zákon, ktorý sprísňuje tresty za zločiny spáchané počas mobilizácie

TA3 ČTK
20.9.2022 19:17

Ruská štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, dnes schválila zákon, ktorý sprísňuje tresty za zločiny spáchané v čase všeobecnej mobilizácie. Ruskojazyčná stanica BBC v súvislosti s návrhom zákona upozornila, že zamýšľaná norma zavádza do trestného zákonníka pojmy ako "mobilizácia" alebo "vojnový stav", ktoré v ňom doteraz neboli.

Rusko Putin DUma 1140 px (SITA AP)
SITA/AP

Napríklad za dezerciu, poškodenie vojenského materiálu alebo neuposlúchnutie rozkazu by novo hrozilo až desať rokov väzenia. Novela zákona zavádza až päťročný trest za ničenie zbraní počas vojny a až 15 rokov za rabovanie v čase vyhláseného vojnového stavu. Podľa agentúry Reuters by ruským vojakom tiež hrozilo až desať rokov za mrežami za dobrovoľnú kapituláciu. Senát zákon prerokuje v stredu, uviedla agentúra RIA Novosti.

Návrh na zmenu zákona prichádza v čase, keď ukrajinská armáda oslobodzuje niektoré svoje územia od ruskej okupácie. Ruské úrady doteraz plány na vyhlásenie všeobecnej mobilizácie popierali, podotkla BBC, podľa ktorej sa však o mobilizácii začalo viac hovoriť po ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti.


Ruskí poslanci krátko po ruskej invázii na Ukrajinu schválili zavedenie trestnej zodpovednosti s možnosťou uložiť až 15 rokov väzenia za dezinformácie a za to, čo ruské úrady vyhodnotia ako klamlivé správy o ruskej armáde. Moskva svoju agresiu na Ukrajine označuje ako "zvláštnu vojenskú operáciu", pričom kritikom označujúcim ju ako vojnu alebo inváziu hrozia postihy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok