Putin obvinil USA, že sa snažia udržať svoje dominantné postavenie a všetko vo svete ovládať

TA3 ČTK
20.9.2022 18:01

Ruský prezident Vladimír Putin dnes obvinil Spojené štáty, že sa snažia udržať dominantné postavenie vo svete a všetko ovládať. Informovala o tom agentúra AP. Zástupcom zbrojárskeho priemyslu v súvislosti s vojnou na Ukrajine nariadil zvýšiť produkciu.

Tak takto?!: Putin považuje európske demokracie a ich vodcov za slabých a kalkuluje s rozdelením Európy
TASR/AP

Na stretnutí s novými veľvyslancami v Moskve Putin povedal, že "posun k multipolárnemu svetu naráža na odpor tých, ktorí sa snažia udržať svoje výsadné postavenie v medzinárodných záležitostiach a ovládať všetko - Latinskú Ameriku, Európu, Áziu a Afriku," povedal Putin. Dodal, že "hegemónovi sa to dosť dlho darilo, ale navždy to takto nejde", bez ohľadu na vývoj na Ukrajine.

Putin svoje rozhodnutie začať inváziu na Ukrajinu opakovane vysvetľuje ako reakciu na údajné narúšanie základných ruských bezpečnostných záujmov zo strany Západu. Sankcie, ktoré naň západné krajiny kvôli vpádu do susednej krajiny uvalili, sú podľa Putina súčasťou snahy Spojených štátov a ich spojencov o posilnenie ich pozícií. Avšak sankcie sa ich autorom vypomstili, tvrdí šéf Kremľa.

Neskôr na schôdzke so zástupcami zbrojárskych firiem Putin uviedol, že ruské zbrane preukázali v bojoch na Ukrajine svoju efektivitu.

"Naša technika efektívne čelí západným zbraniam," povedal Putin. "Prakticky všetky zásoby zbraní (štátov) NATO boli poslané na podporu súčasného režimu v Kyjeve," dodal. Rusko by podľa neho malo západné zbrane skúmať, aby vylepšilo vlastný arzenál. Uviedol, že nariadil posilniť financovanie nových zbraní, ponúknuť viac pôžičiek zbrojovkám a zvýšiť platy ich zamestnancom, aby posilnili výrobu. Vojenské priemyselné podniky "musia dodávať požadované zbrane a vybavenie v čo najkratšom termíne," povedal šéf Kremľa.

Ruská armáda v poslednom čase zaznamenáva v bojoch na Ukrajine značné neúspechy a musela sa stiahnuť prakticky z celého územia Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. V reakcii na postup Ukrajincov separatisti v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike a úrady v Ruskom okupovaných častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti vyhlásili na koniec tohto mesiaca referendá o pripojení k Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok