Top 5 najdlhšie vládnucich panovníkov. Thajský kráľ nastúpil na trón ešte ako dieťa

ta3/Patrik Guľa
21.9.2022 20:00

Alžbeta II. kraľovala Spojenému kráľovstvu viac ako 70 rokov, čím sa zaradila medzi päticu najdlhšie vládnucich panovníkov. Patrí k nim aj thajský kráľ Bhumibol Veľký, ktorý nastúpil na trón ešte ako dieťa. Mal len štyri roky. Čím sa preslávili najdlhšie vládnuci monarchovia a kto patrí do prvej päťky?

Top 5 najdlhšie vládnucich panovníkov. Thajský kráľ nastúpil na trón ešte ako dieťa
Profimedia

Do prvej päťky najdlhšie vládnucich panovníkov patrí Muhammad Jiwa Zainal Adilin, ktorý vládol 68 rokov a 220 dní. Celým menom Paduka Sri Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu'adzam ibni al-Marhum Sultan Ahmad Tajuddin Halim Shah I. bol v rokoch 1710 až 1778 sultánom Kedahu. Tento sultanát, ako nazývajú v moslimských krajinách kráľovstvo, sa nachádza na území dnešnej Malajzie v juhovýchodnej Ázii.

Narodil sa v roku 1699 a je známy predovšetkým vďaka založeniu hlavného mesta Kedahu Alor Setar, ktoré má dnes vyše 400-tisíc obyvateľov. Jiwa Zainal Adilin sa taktiež zapríčinil o výstavbu viacerých významných monumentov v meste. Bol najdlhšie vládnucím panovníkom v histórii Malajzie. Zomrel ako 78-ročný.

Johann Maria Franz Placidus, tiež znamy ako Johann Dobrý, sa narodil 5. októbra 1840 na Morave. V rebríčku najdlhšie vládnucich panovníkov mu patrí štvrté miesto, vládol 70 rokov a 91 dní. Osemnásť rokov po smrti jeho otca Alojza II. sa stal Princom Lichtenštajnska. V európskom mikroštáte vládol až do svojej smrti v roku 1929, kedy kormidlo prevzal jeho brat Franz I.

Johann Dobrý sa zaslúžil o viaceré reformy a zmeny zákonov v Lichtenštajnsku. Napríklad v roku 1862 zaviedol prvú ústavu, ktorú následne sám prerobil v roku 1921. Zaujímavosťou je, že táto forma ústavy sa s len pár úpravami zachovala dodnes. Pod vládou Johanna II. sa Lichtenštajnsko v 1866 vymanilo z nadvlády Nemeckej konfederácie. Vtedy bola zrušená Lichtenštajnská armáda, ktorá neexistuje dodnes. Zomrel vo svojich 88 rokoch v československej obci Valtice.

Miláčik národa

Kráľ Bhumibol Veľký bol od 1946 do 2016 thajským kráľom. Kraľoval presne 70 rokov a 126 dní. Jeho meno v preklade znamená sila zeme, neporovnateľná brilantnosť. Korunovaný bol po smrti jeho brata Ananda Mahidola len ako štvorročný. V Thajsku bol miláčikom národa, všetci k nemu prihliadali, a viacerí ho považovali za Boha.

Počas jeho vlády založil cez 3000 vzdelávacích programov zameraných na poľnohospodárstvo, zdravotníctvo a životné prostredie. Popularitu si získal najmä v boji proti vyčíňajúcej chudobe v krajine, keď pomáhal slabým a zraniteľným Thajčanom. Chrbát naopak otočil bohatým a úspešným, ktorých považoval za sebestačných. Dožil sa 88 rokov, kedy ho na tróne vystriedal jeho jediný syn Maha Vajiralongkorn.

Medzi top 5 najdlhšie vládnucich panovníkov patrí aj nedávno zosnulá britská panovníčka Alžbeta II., celým menom volala Alžbeta Alexandra Mária Windsorová. Bola kráľovnou Spojeného kráľovstva a zemí Commonwealthu od roku 1952 až do septembra tohto roka. Na britský trón zasadla ako 26-ročná po smrti jej otca Juraja VI. Bola ôsmou ženou, ktorá sa stala kráľovnou Veľkej Británie a Severného Írska.

TOP 5 najdlhšie vládnucich panovníkov:

1. Ľudovít XIV. - 72 rokov a 110 dní
2. Alžbeta II. - 70 rokov a 214 dní
3. Bhumibol Veľký - 70 rokov a 126 dní
4. Johann Dobrý - 70 rokov a 91 dní
5. Muhammad Jiwa Zainal Adilin - 68 rokov a 220 dní

Nekrológ - Zomrela britská kráľovná Alžbeta II., najdlhšie slúžiaca hlava štátu TASR/AP

Vo svojich 21 rokoch sa vydala za princa Philipa, s ktorým splodila štyri deti. Medzi nimi je aj ich prvorodený Karol III., už aktuálny kráľ Británie. Jej manžel zomrel len niečo vyše roka pred jej smrťou ako 99-ročný. K dožitiu sa trojciferného čísla mu chýbali dva mesiace. Naprieč Commonwealthom jej slúžilo dokopy viac ako 170 ministrov. 

Zaujímavosťou je, že jej prvý britský minister Winston Churchill sa narodil v roku 1874 a posledná Liz Trussová o 101 rokov neskôr v roku 1975. Jej život vyhasol na zámku Balmoral, keď mala 96 rokov. V zámku sa nachádzala kráľovská rodina aj počas smrti princeznej Diany.

Najdlhšie vládol Kráľ Slnko

Známy tiež ako Ľudovít Veľký alebo Kráľ Slnka bol francúzskym kráľom v rokoch 1643 až 1715. Toto obdobie je najdlhšie zaznamenaným vládnucím obdobím na svete. Panovníkom francúzskeho kráľovstva sa stal len ako päťročný, keď na tróne vystriedal svojho otca Ľudovíta XIII., ktorý zomrel na tuberkulózu.

Zapríčinil sa o zavedenie viacerých reforiem vo Francúzsku. Jednou z najvýznamnejších bola reforma, ktorá pomohla zredukovať štátny deficit. Ľudovít XIV. taktiež podporoval rast priemyslu, čo malo za následok jedno z najprosperujúcejších období vo francúzskej histórii. Vylepšil systém zdaňovania a obmedzil hazard v krajine.

Najdlhšie vládnucí panovník v histórii ľudstva zomrel vo svojich 76 rokoch v Zámku Versailles. Z tejto historickej budovy vládol takmer celý svoj život.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok