Žiadajú urýchliť referendá. Separatisti budú spolupracovať na hlasovaní o pripojení Donecka a Luhanska k Rusku

TA3 ČTK
19.9.2022 23:41

Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin a jeho náprotivok v Luhanskej ľudovej republike (LĽR) Leonid Pasečnik v pondelok uviedli, že na základe výziev občanov chcú spolupracovať na referendách o pripojení oboch separatistických útvarov na východe Ukrajiny k Rusku.

Žiadajú urýchliť referendá. Separatisti budú spolupracovať na hlasovaní o pripojení Donecka a Luhanska k Rusku
TASR/AP (ilu)

Pripravení ísť hlasovať sú podľa okupačnej správy aj ľudia v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámila ruská agentúra TASS. Podľa agentúry DPA je výzva na usporiadanie referend známkou narastajúcej paniky medzi vedením separatistov. Občianske komory v LĽR a DĽR, ktorých oficiálnou úlohou je podľa ruského vzoru sprostredkovávať štátnej moci záujmy občanov, v pondelok oboch lídrov vyzvali, aby "neodkladne usporiadali referendá o pripojení k Rusku"

Pušilin neskôr v telefonickom rozhovore s Pasečníkom navrhol, aby republiky v tomto ohľade "synchronizovali svoje úsilie". Predseda občianskej komory v Luhansku Alexej Karjakin povedal, že je zatiaľ predčasné hovoriť o pevnom dátume konania referenda. Správy o urýchlení referend o pričlenení k Rusku prichádzajú v čase ukrajinskej ofenzívy na východe krajiny, pri ktorej Kyjev od začiatku septembra získal kontrolu nad takmer celou Charkovskou oblasťou a aj nad niekoľkými obcami v Luhanskej oblasti. Tú pritom ruské velenie už v júni vyhlásilo za "oslobodenú".

Výzva na urýchlenie referenda v pondelok prišla aj z okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, kde ukrajinská armáda od konca augusta tiež prešla do ofenzívy. "Obyvatelia Chersonskej oblasti nás žiadajú, aby k sebaurčeniu došlo čo najskôr. Sú pripravení ísť k referendu, len aby mali bezpečnostné záruky a aby tu Rusko zostalo navždy," citoval TASS zástupca šéfa Ruskom dosadenej správy Kirilla Stremousova. Odložené referendum by sa tam vraj mohlo konať 4. novembra.

Moskva uznala nezávislosť LĽR a DĽR krátko predtým, ako 24. februára začala inváziu na Ukrajinu. Rusko doteraz reagovalo zdržanlivo k výzvam na usporiadanie referend o pripojení. Tentoraz sa však zdá, že najnovšia iniciatíva má podporu ruského parlamentu, pripomína DPA. Podľa poslanca Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, z radov vládneho Jednotného Ruska Viktora Vodolackého by sa všeľudové hlasovanie malo uskutočniť "na neskorú jeseň".

"Ruskí propagandisti veria, že 'referenda' sú všeliek. Mám zlú správu. Existuje celosvetová zhoda a medzinárodné právo. To je jednoznačné: Doneck, Luhansk, Krym sú Ukrajina. Akékoľvek pokusy o premaľovanie vlajok sú fikciou, ktorá nič nemení ani pre nás, ani pre našich partnerov," uviedol Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podľa ukrajinského šéfa Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja Rusko potrebuje usporiadať referendá v okupovaných oblastiach preto, aby mohlo vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu. Odôvodniť by ju mohla nutnosť obrany pripojeného územia pred ukrajinskou ofenzívou, uviedol Hajdaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok