Cena pšenice klesá, analytici varujú pred oslabením dopytu

ta3 ČTK
19.9.2022 15:30

Cena pšenice na svetových trhoch klesá a jeden bušel (27,2 kg) sa popoludní predával zhruba za 8,44 USD. Dôvodom sú obavy z globálnej recesie, ktorá by podľa analytikov znížila dopyt, aj pokračujúci vývoz ukrajinského obilia podľa dohody vyjednanej za účasti OSN v lete v Istanbule. Cena je tak blízko hodnôt pred februárovou inváziou ruských vojsk na Ukrajinu.

pšenica pole obilie
SITA

Mierne vyššie boli po štyroch stratových dňoch ceny termínových kontraktov na sójové bôby, tak ako pšenica obchodovaná na komoditnej burze CBOT v Chicagu. Pri obchodovaní v Ázii sa ráno predávali zhruba za 14,54 USD za bušel a túto cenu si udržali až do popoludnia. Bez výraznejších zmien bola spočiatku cena kukurice, ktorá neskôr začala klesať a popoludní sa pohybovala okolo 6,75 USD za bušel.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva naďalej očakáva, že zber obilia v krajine tento rok dosiahne 50 až 52 miliónov ton. Minuloročný zber dosiahol 86 miliónov ton. Ministerstvo tiež predpokladá, že export poľnohospodárskych produktov z augustovej hodnoty 4,5 milióna ton v septembri vystúpi na 5,4 až 5,5 milióna ton. Pred februárovou inváziou Ukrajina mesačne vyvážala okolo šiestich miliónov ton. Ukrajinskí poľnohospodári už zožali tohtoročnú úrodu pšenice, ktoré vymlátili asi 19 miliónov ton. Jačmeňa majú asi 5,5 milióna ton, oznámilo dnes ministerstvo.

Obchodníci ďalej sledujú vývoj okolo počtu lodí, ktoré s obilím opúšťajú ukrajinské prístavy. Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry v nedeľu oznámilo, že od uzavretia dohody o odblokovaní ukrajinských námorných prístavov zatiaľ vyrazilo na cestu 165 lodí s celkovým nákladom 3,7 milióna ton poľnohospodárskych produktov. Ukrajinci na jar prístavy zaminovali, aby ruským okupačným silám znemožnili ich používať.

V sobotu z ukrajinského prístavu Čornomorsk vyrazila tretia loď, ktorú si prenajala OSN v rámci Svetového potravinového programu WFP a ktorá vezie približne 30 000 ton pšenice. Cieľom cesty je Etiópia, uviedla agentúra Reuters. Druhá taká loď na cestu vyrazila koncom augusta.

Na začiatku februára, teda ešte pred vpádom ruských vojsk na Ukrajinu, sa cena pšenice pohybovala okolo ôsmich dolárov za bušel. Vzhľadom na to, že Ukrajina aj Rusko sú významnými dodávateľmi obilia na svetový trh, cena pšenice krátko po začiatku invázie prudko vzrástla a dostala sa až nad 12 dolárov za bušel. V apríli sa vrátila pod desať dolárov, aby sa v máji nad 12 USD vrátila. Potom ale začala znova klesať a od júla sa pohybuje v pásme od 7,50 do deviatich dolárov za bušel.

Neistota na trhu  

Na trhoch teraz panuje neistota, ktorú vyvoláva rázne zvyšovanie úrokových sadzieb v mnohých krajinách, ktorých centrálne banky sa tak snažia bojovať s vysokou infláciou. To vedie medzi obchodníkov k obavám, že rýchle sprísňovanie menovej politiky by mohlo globálnu ekonomiku budúci rok uvrhnúť do recesie. K poklesu cien pšenice tak prispieva aj silný dolár.

Výrazne kolísať podľa analytikov môžu v nadchádzajúcom období ceny sójových bôbov, k čomu prispieva vysoká konkurencia vo vývoze z Južnej Ameriky. Farmári v Argentíne zvýšili export sójových bôbov v reakcii na priaznivejší výmenný kurz, ktorý vláda na tieto účely stanovila. Argentína je najväčším svetovým vývozcom sójového oleja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok