Vstup nemeckého výrobcu Porsche na burzu by mohol automobilku ohodnotiť na desiatky miliárd eur

ta3 TASR
19.9.2022 11:43

Vstup nemeckého výrobcu luxusných športových áut Porsche na burzu by mohol spoločnosť ohodnotiť až na 75 miliárd eur. Ak by sa tak stalo, bude to druhá najväčšia primárna verejná ponuka (IPO) v nemeckej a tretia v európskej histórii.

Vstup nemeckého výrobcu Porsche na burzu by mohol automobilku ohodnotiť na desiatky miliárd eur
TASR/DPA

Volkswagen, ktorý je materskou spoločnosťou Porsche, uviedol, že stanovil cenu preferenčných akcií pre IPO Porsche v rozpätí od 76,50 do 82,50 eura na akciu. To znamená ohodnotenie Porsche na 70 až 75 miliárd eur. V prípade dosiahnutia hornej hranice rozpätia by to podľa údajov spoločnosti Refinitiv znamenalo tretiu najväčšiu IPO v európskej histórii. Obchodovanie s akciami Porsche na frankfurtskej burze sa začne 29. septembra, dodal Volkswagen.

V rámci uvedenia na burzu sa 911 miliónov akcií Porsche rozdelí na 455,5 milióna preferenčných a 455,5 milióna kmeňových akcií. Celkovo 113,875 milióna preferenčných akcií bez hlasovacieho práva sa počas IPO ponúkne investorom.

Na základe dohody Volkswagenu zo začiatku septembra s jeho najväčším akcionárom, holdingom Porsche SE, celkovo 25 % plus jednu kmeňovú akciu automobilky Porsche bez hlasovacieho práva získa holding. Tento objem kmeňových akcií získa Porsche SE za cenu preferenčných akcií plus 7,5-percentnú prémiu. Predaj akcií Porsche by tak mal priniesť 18,1 až 19,5 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok