FOTO: Chrissy Heereyová je posledná z radov verejnosti, ktorá vzdala poctu zosnulej kráľovnej Alžbete II.

TA3 TASR
19.9.2022 10:13

Chrissy Heereyová ako posledná z radov verejnosti vzdala poctu zosnulej britskej kráľovnej pri jej rakve vo Westminsterskej sále v Londýne. Potom sálu zatvorili, aby rakvu pripravili na prevoz do Westminsterského opátstva, kde sa o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) začne štátny pohreb. Informuje webová stránka Sky News a BBC.

Alžbeta II. bola "obdivuhodná dáma, ktorá nikdy nebude nahradená", povedal Heereyová o kráľovnej. V dlhom rade si vystála niekoľko hodín, napriek tomu ešte zostane vo štvrti Westminster, aby mohla sledovať smútočný sprievod a pohreb kráľovnej, ktoré sa budú prenášať na veľkoplošné obrazovky.

Pre televíziu Sky News Heereyová povedala: "Raz som už stála blízko, ale nechcela som nikoho obrať o šancu (vzdať poctu kráľovnej), tak som sa zaradila na koniec radu. Najprv som si neuvedomila, čo to so sebou prináša byť poslednou v rade. Ale teraz sa cítim poctená, že som mala možnosť dostať sa dnu a uctiť si ju. Som príslušníčka ozbrojených síl a bol to môj skromný spôsob, ako jej povedať 'ďakujem vám'."

Rakvu vo Westminsterskej sále, najstaršej časti britského parlamentu, vystavili v stredu 14. septembra. Odvtedy prišli vyjadriť panovníčke úctu státisíce ľudí. Mnohí z nich čakali v dlhom rade viac ako desať hodín, niektorí až 25 hodín. Organizátori v nedeľu krátko po 22.40 h (23.40 SELČ) oznámili, že rad uzavreli.

Poctu kráľovnej vzdali v nedeľu i americký prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová, španielsky kráľ Filip VI. s kráľovnou Letiziou a mnohí ďalší z celkovo 500 politikov a členov kráľovských rodín pozvaných na rozlúčku so zosnulou - vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej s jej partnerom Jurajom Rizmanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok