Otrasy po nedeľnom zemetrasení na Taiwane zranili takmer stopäťdesiat ľudí a vyžiadali si jeden život

ta3 ČTK
19.9.2022 08:11

Taipei v pondelok zasiahli následné otrasy po silnom nedeľnom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo život najmenej jedného človeka a spôsobilo zranenie bezmála 150 ľuďom. Informovala o tom agentúra AFP.

Otrasy po nedeľnom zemetrasení na Taiwane zranili takmer stopäťdesiat ľudí a vyžiadali si jeden život
Hualien City Government via AP

Posledné otrasy seizmológovia zaznamenali v pondelok okolo 10:00 miestneho času (04:00 SELČ) južne od mesta Chua-lien na východnom pobreží ostrova, uviedla americká geologická služba USGS. Otrasy, ktoré mali silu 5,5 stupňa, boli viditeľné aj v hlavnom meste ostrova Taipei.

Od soboty ide v riedko osídlenej juhovýchodnej časti Taiwanu už o niekoľké zemetrasenie. V nedeľu popoludní záchvevy pôdy o sile 6,9 stupňa poškodili cesty aj domy v meste Jü-li, kde prišiel o život najmenej jeden človek. Ďalšie štyri osoby museli záchranári vyslobodiť spod trosiek zrútenej budovy. Zranenie podľa úradov utrpelo 146 ľudí.

Taiwan leží na rozhraní dvoch litosférických dosiek a seizmická aktivita tu preto nie je neobvyklá. V roku 2016 zomrelo pri otrasoch na juhu ostrova viac ako sto ľudí. Zemetrasenie o sile 7,3 stupňa si v roku 1999 vyžiadalo vyše 2000 obetí.

Témy: Taiwan Tchaj-pej
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok