Ak Čína napadne Taiwan, USA by ostrov pred inváziou bránili, vyhlásil Biden

TA3 TASR
19.9.2022 07:43

Americký prezident Joe Biden v rozhovore pre americkú televíziu CBS v nedeľu uviedol, že americké sily by bránili Taiwan pred čínskou inváziou. Informuje agentúra AFP. Biely dom tento výrok komentoval tak, že politika Washingtonu sa nemení.

rgfb
TASR/AP

Na otázku programu CBS "60 minút", či by americké jednotky bránili Taiwan, Biden odpovedal "áno", ak by išlo o "bezprecedentný útok". Nebolo to prvýkrát, čo Biden vyhlásil, že americké sily budú súčasťou vojny medzi Čínou a Taiwanom, pričom Biely dom následne jeho vyjadrenia korigoval. Naposledy v máji počas návštevy Japonska.

Spojené štáty oficiálne uznávajú tzv. politiku jednej Číny, ktorú dlhodobo presadzuje Peking, ale sú rozhodne proti akýmkoľvek snahám o násilné ovládnutie Taiwanu Čínou. Washington v súvislosti s ostrovným štátom praktizuje tzv. "strategickú nejednoznačnosť" - pomáha budovať obranu Taiwanu, ale výslovne nesľubuje, že príde na pomoc v prípade potreby.

Na otázku, či posledné Bidenovo vyhlásenie signalizuje zmenu v tejto strategickej nejednoznačnosti, hovorca Bieleho domu uviedol: "Prezident to povedal už predtým, a to aj v Tokiu tento rok. Následne tiež objasnil, že naša politika voči Taiwanu sa nemení."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok