Leto je minulosťou, v Tatrách napadol prvý sneh. V pondelok môžu byť prekonané teplotné rekordy

ta3 TASR
18.9.2022 21:42

Do nedeľného rána napadol vo vysokých horských polohách poprašok či niekoľko centimetrov snehu. Ráno hlásil Lomnický štít desať centimetrov a Chopok päť centimetrov. Počas nedeľnej noci a pondelka by mala hranica sneženia zotrvať na 1200 metroch nad morom. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na sociálnej sieti.

Leto je minulosťou, v Tatrách napadol prvý sneh. V pondelok môžu byť prekonané teplotné rekordy
Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

"Ide teda o prvý pozdrav nastávajúcej zimnej sezóny, pričom nejde o mimoriadnu udalosť," skonštatovali meteorológovia s tým, že snehová pokrývka sa v septembri vo vysokohorských polohách prechodne objavila aj v minulých rokoch.

Hranica sneženia by sa podľa meteorológov mala pozvoľna zvyšovať. Pri návšteve vyšších horských polôh je preto podľa nich nutné počítať so zimnými podmienkami a prípadným snehom takmer počas celého nastávajúceho týždňa, pretože chladné počasie bude pretrvávať.

Meteorológovia tiež upozorňujú, že pondelok bude veľmi chladný, prekonané môžu byť aj dlhodobé teplotné rekordy. Maximálne teploty budú dosahovať desať až 15 stupňov, na severe lokálne sedem až desať stupňov Celzia. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok