Vetrák pre ta3: Povahu Matoviča nezmeníme. Ak nechceme vulgarizmy v parlamente, upravme rokovací poriadok

ta3/Alžbeta Múcsková, MŠ
18.9.2022 16:52

Poslanec z hnutia OĽANO Milan Vetrák tvrdí, že bol prekvapený, keď strana SaS zabránila otvoreniu stredajšiej schôdze parlamentu. Podľa neho sa Heger so Sulíkom dohodli, že SaS otvrenie schôdze podporí. V rozhovore pre ta3 sa vyjadril aj k vulgárnemu vyjadrovaniu Igora Matoviča v parlamente či vzťahom a prepojeniam nového ministra spravodlivosti Viliama Karasa.

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas je vo funkcii necelý týždeň a už musel vysvetľovať svoje vzťahy a prepojenia. Aká bola vaša prvá reakcia na tieto správy?

Každý právnik, ktorý je zároveň advokátom, mohol v minulosti zastupovať rôznych klientov a môže sa stať, že niektorí z nich sa ľudsky "pokazili". Nedá sa tomu zabrániť, pretože on je súčasťou nejakej advokátskej kancelárie, kde je viac advokátov. Pre mňa je dôležité, že povedal, že nemá problém, ak by išlo napríklad o pána Výboha, aby podpísal dožiadanie, aby bol vydaný na Slovensko. Dôležité je aj to, že už nevykonáva činnosť v advokátskej kancelárii. Nakoniec, aj Mária Kolíková mala svoju advokátsku kanceláriu, dokonca aj so svojím menom, po celý čas, keď bola ministerkou. Aj ona mala problém s tým, že jej rodinní príslušníci niečo povyvádzali a ona v tom bola zamotaná, hoci len formálne. Myslím si, že nie je dotiahnutý konflikt záujmov verejných funkcionárov, pokiaľ ide o vlastníctvo firiem a podnikanie ako také. Zakázali sme verejným funkcionárom byť živnostníkmi, ale nezakázali sme im byť podnikateľmi alebo urobiť niečo s podielmi vo firme, ktoré majú. Potom nám takto vybuchujú rôzne veci, hoci samotní verejní funkcionári do toho nemuseli byť vôbec zapojení a ja neverím, že Vilo Karas do tohto bol zapojený nejako priamo. Teraz si ale musí znášať kritiku za firmu, ktorej bol súčasťou. Som presvedčený, že urobí všetky kroky tak, ako má. Jednoducho, je to minister spravodlivosti – spravodlivosť pre každého.  

Váš bývalý koaličný partner, strana SaS, blokovala otvorenie parlamentnej schôdze. Čo sa bude diať, keď sa schôdzu nepodarí otvoriť ani na tretí pokus?

Bol som prekvapený, že to SaS nakoniec obštruovala, pretože bola jasná dohoda medzi pánom premiérom a pánom Sulíkom, že obštruovať nebudú. Nám ide v prvom rade o ľudí a verím, že SaS si budúci týždeň povie, že aj jej ide o ľudí a schôdzu otvorí. Otvorenie schôdze je len prvý malý krok, lebo pri prvom hlasovaní sa môže parlament zase zaseknúť. Dôležité je rokovať a nejakým spôsobom spolupracovať s SaS a ďalšími nezaradenými poslancami, aby bol parlament uznášaniaschopný a aby sme vedeli prijímať zákony pre ľudí, lebo o nich ide. Ak nebudeme vedieť pomáhať ľuďom, tak na čo je taká vláda. My chceme pomôcť ľuďom aj v menšinovej vláde a veríme, že sa nájde ešte pár osôb, ktorým záleží na ľuďoch a pôjdu do toho s nami.

Počas utorkovej schôdze parlamentu sa Igor Matovič vulgárne vyjadroval o Richardovi Sulíkovi a o Robertovi Ficovi. Myslíte si, že takéto vystupovanie je vhodné pre vysoko postavených politikov a kladie dobrý príklad verejnosti?

Nemyslím si, že dokážeme zmeniť povahu dospelého človeka, navyše politika, ktorý sa takým extravagantným, možno až vulgárnym, spôsobom vyjadruje dlhodobo. Istým spôsobom na to naviazal aj svojich voličov, pretože tým sa páči, že sa takto vyjadruje. Ja mám iné vyjadrovanie, aj pán premiér volí iné vyjadrovanie. Ja by som Igorovi Matovičovi nebránil vyjadrovať sa tak, ako sa vyjadruje. Rozumiem však, že ak chceme mať slušnejšiu diskusiu, pričom pán Matovič nie je jediný, kto použije vulgárnejší výraz, tak musíme prijať zmenu rokovacieho poriadku, ktorou jasne upravíme, aké prejavy v parlamente budú sankcionované. Pokiaľ máme takto voľný rokovací poriadok, ktorý umožňuje používať aj výrazy, ktoré niekedy použije Igor Matovič a ďalší politici, tak s tým nič nenarobíme. Musíme ísť do zmeny rokovacieho poriadku – na každého rovnaký meter.

Viaceré rezorty zaviedli reformy, či už ide o vysoké školy alebo súdnu mapu. Je vhodné v týchto časoch meniť ministrov, keďže tí sa budú musieť vo všetkom zabehnúť?

My veríme, že sme vybrali takých nových ministrov, ktorí sú odborníkmi. Mám pocit, že aj verejnosť ich akceptuje ako odborníkov. Takže by nemali potrebovať žiaden čas na zabehnutie sa, žiadnych sto dní na prebratie rezortu. Nemám o to obavy. Treba však povedať, že aj ministri, ktorí odchádzajú, nechali veci nedotiahnuté. Bude to treba za nich dokončovať, niektoré veci sú až v katastrofálnom stave. Keď chceme pomôcť ľuďom s energiami alebo dokončiť reformu justície, bez toho aby sme dotiahli veci po odídených ministroch, to nepôjde. Istý čas sa noví ministri budú musieť venovať nedostatkom, ktoré im nechali tí odchádzajúci. Až potom budú môcť rozbehnúť aj nové veci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok