Saková pre ta3: Poníženie parlamentu nastalo príchodom niektorých poslancov z OĽaNO

ta3/Alžbeta Mucskova, nf
18.9.2022 15:56

Poslankyňa Denisa Saková zo strany Hlas-SD skritizovala premiéra, ale aj stranu SaS, že blokovala otvorenie stredajšej parlamentnej schôdze. V rozhovore pre ta3 reagovala aj na otázku ohľadom komentárov na jej oblečenie od poslancov Jozefa Pročka a Borisa Kollára a aké výsledky očakáva od referenda.

Strana SaS v stredu blokovala otvorenie parlamentnej schôdze. Ako vnímate toto správanie?

To sa musíte opýtať strany SaS prečo to urobila. Toto je fungovanie a jasný obraz toho, ako premiér hovoril, že všetko má v rukách aj s menšinovou vládou. Asi to má v rukách tak, že nevedia otvoriť ani schôdzu parlamentu.

Počas utorkovej schôdze parlamentu mal Jozef Pročko aj Boris Kollár komentáre o vašom oblečení. Obaja vás dokonca nazvali princeznou. Pán Pročko v negatívnom spojení a pán Kollár to myslel ako kompliment. Podobné správanie však nevidíme od ženských poslankýň k mužským. Čo si myslíte o týchto poznámkach?

Tak v prvom rade treba povedať, že nemusíme riešiť nejaký konflikt medzi ženou a mužom. Bolo to ale presne ukázanie intelektuálnej úrovne pána Pročka. Poníženie parlamentu nastalo práve príchodom niektorých poslancov z OĽaNO. Potom parlament vyzerá, ako keby sme sa bavili v štvrtej cenovej skupine. Naopak chcem poďakovať pánovi predsedovi Kollárovi, ktorý bol predsedajúci tej schôdže, že skutočne džentlmensky toto chovanie zachránil.

Počas tejto schôdze poslanec Peter Kremský nazval stranu Hlas-SD Smerom 2. Ako teda vyzerá vaša práca so Smerom?

Pán Kremský počas schôdze povedal ďalších pár perál, ale taktiež je to poslanec z dielne OĽaNO. Netreba sa k tomu dlhšie vyjadrovať, pretože asi to majú v nejakom manuáli, ako sa majú chovať a reagovať v pléne Národnej rady. Občania si na to musia spraviť vlastný názor.

Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že vyhlási referendum o predčasných voľbách. Oznámila ale, že dá ešte overiť korektnosť prvej otázky referenda na Ústavný sud. Myslíte si, že je táto otázka dobre postavená?

Náš predseda Peter Pellegrini mal o prvej otázke pochybnosti ešte predtým, ako bola daná v rámci petičnej akcie, či s ňou ľudia budú súhlasiť.

Zazlievame skôr pani prezidentke, že nepodpísala prvé referendum, kde sa zozbieralo 600-tisíc podpisov. Dala to na Ústavný súd, keď vieme, že predčasné voľby boli už trikrát v histórii. Taktiež sa tu uskutočnilo už niekoľko referendier a nikdy nikto výsledky referenda nespochybňoval.

Na druhej strane treba povedať, že ak Ústavný súd našiel nejakú dieru v legislatíve, tak parlament mal povinnosť túto legislatívnu dieru napraviť. Opýtajme sa ale súčasných koaličných strán či skutočne mali pocit zodpovednosti, aby sme ako zákonodarný orgán tento problém riešili, pretože sme ho neriešili, zrejme im to nevyhovovalo.

Aké výsledky od tohto referenda očakávate?

Uvidíme, či to referendum bude s dvoma otázkami alebo jednou. Pretože tam je ešte časová šanca, že by Ústavný súd rozhodol do začiatku referenda.

Chceli by sme, aby sa referendum uskutočnilo v deň Komunálnych a regionálnych volieb, keďže vieme, že ľudia majú dosť svojich problémov. Je dobré to spojiť, aby ľudí zaťažoval štát, čo sa týka času, čo najmenej. Bol to celkom dobrý vybraný termín, no uvidíme s tým decembrovým termínom, ako sa k tomu ľudia postavia. Nebudeme sa k tomu dopredu vyjadrovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok