V Charkovskej oblasti našli po odchode Rusov mučiarne. Ľudia z masového hrobu v Iziume mali zomrieť násilne

TA3 ČTK
17.9.2022 23:50

V oslobodenej časti Charkovskej oblasti sa po odchode ruských jednotiek našlo v rôznych mestách a obciach desať mučiarní, povedal v nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sľúbil zistiť totožnosť všetkých, ktorí také zlo na Ukrajine páchali.

"Mučenie bolo na okupovanom území rozšírenou praxou," povedal Zelenskyj. Ako príklad uviedol železničnú stanicu v obci Kozača Lopaň, v ktorej pivnici takzvanej ľudovej milície mučili Ukrajincov elektrickým prúdom.

Na prípad upozornila aj prokuratúra Charkovskej oblasti, podľa ktorej na stanici dochádzalo k "neľudskému mučeniu". Okupanti použili starý ruský poľný telefón s generátorom, na ktoré pripojili elektrické káble, ktorých konce pripli na vypočúvané obete. Vyšetrovatelia už "identifikovali jednotlivcov, ktorí pracovali pre predstaviteľov agresora a prebiehajú opatrenia na ich trestné stíhanie", napísala prokuratúra.

Zelenskyj v prejave tiež uviedol, že pokračujú práce na provizórnom pohrebisku v Iziume, kde sa našlo okolo 450 tiel. Do sobotňajšieho večera odborníci exhumovali z hromadného hrobu 59 tiel, z toho bolo 17 vojakov a 16 mužov a 27 žien z radov civilistov. Väčšina z nich nesie podľa znalcov stopy násilnej smrti, uviedol na Telegrame gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok