V rade k rakve Alžbety II. sa čaká vyše 13 hodín, ľudia dražia vstupné pásky. Záchranári ošetrovali už stovky ľudí

TA3 ČTK
17.9.2022 17:38

Londýnska záchranná služba za tri dni ošetrila 710 ľudí, ktorí čakali v niekoľkohodinovom rade vedúcom k sídlu britského parlamentu a rakve so zosnulou kráľovnou Alžbetou II. Do nemocnice odviezli zdravotníci ďalších 81 ľudí a obávajú sa, že počty čakajúcich s ťažkosťami by mohli kvôli veľmi chladnému počasiu ďalej stúpať, napísal denník The Guardian.

Priaznivci kráľovnej už sa tiež začali zoskupovať na miestach, o ktorých sa domnievajú, že im poskytnú dobrý výhľad na procesiu počas pondelkového pohrebu, informovala agentúra AP.

V stredu zdravotníci pomáhali 291 ľuďom na mieste, 17 ich skončilo v nemocnici. Vo štvrtok ošetrili 144 osôb a odviezli 25, v piatok to bolo 275 ošetrených na mieste a 39 hospitalizovaných. Dĺžka radu sa mení a úrady ju regulujú, aktuálne je čakacia doba dlhšia ako 13 hodín, v piatok večer museli ľudia čakať aj viac ako 25 hodín.

Vedúci záchrannej služby Darren Farmer verejnosť varoval, že v noci bude opäť veľmi chladno. Vyzval, aby sa ľudia dobre obliekli a vzali si so sebou svoje lieky a dostatok pitia a potravín.

Ľudia si zakladajú táboriská

Na internetových aukciách sa už objavilo niekoľko pások na ruku, ktoré ľudia dostávajú pri čakaní v rade. Podľa serveru Sky News sa ich už predalo najmenej päť, jeden z nich sa vydražil za takmer 200 libier (230 eur). Každý deň majú pásky inú farbu, tie dnešné sú svetlooranžové a za jeden z nich sú ľudia na stránke eBay pripravení zaplatiť cez 400 libier (460 eur). Cennejšie sú podľa záujemcov tie neporušené, ktoré si ľudia zložili bez pretrhnutia.

Davy smútiacich sa zhromažďujú nielen v rade k rakve, ale aj pri vstupoch do parkov v blízkosti Buckinghamského paláca, kde ľudia pokladajú kvety, aby si uctili panovníčku. Podľa záberov na sociálnych sieťach sú tieto miesta úplne nepriechodné.

V centre Londýna už vznikajú improvizované táboriská ľudí, ktorí čakajú na pondelkový pohreb kráľovnej. Je medzi nimi aj šesťdesiatdvaročná Shirin Thorpeová, ktorá prišla spolu s kamarátkami. Priviezli si nafukovací matrac, spacie vaky, baterky, britskú vlajku a portrét kráľovnej. "Prídu milióny ľudí a nechceli sme prísť o túto príležitosť," povedala AP Thorpeová. Dve chladné noci vraj prečkajú. "Sme silné ženy rovnako ako kráľovná," uviedla žena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok