Exkluzívny prieskum agentúry IPSOS pre ta3: Želajú si Slováci predčasné voľby a dokedy vydrží menšinová vláda?

ta3
18.9.2022 11:28

Politická kríza pokračuje aj po výmene ministrov. Naplno sa prejavila v parlamente, ktorý nebol uznášaniaschopný ani na druhý pokus. Lídri si posielajú odkazy cez sociálne siete, opozícia nešetrí kritikou a Slováci sú už z tejto situácie unavení. Ľudí sme sa preto pýtali, dokedy vydrží menšinová vláda a či si želajú predčasné voľby. Pozrite si výsledky exkluzívneho septembrového prieskumu agentúry IPSOS pre ta3.

Prieskum bol realizovaný on-line metódou na reprezentatívnej vzorke 1 050 respondentov. Prieskumu sa zúčastnili osoby staršie ako 18 rokov a zber dát prebiehal v dňoch 13.-15. 9. 2022.

prieskum ta3/IPSOS

Na otázku ako dlho bude vládnuť menšinová vláda v zložení OĽANO, Sme rodina a Za ľudí si 43% opýtaných respondentov myslí, že menšinová vláda nevydrží ani do konca roka 2022. Takmer 20% opýtaných prišlo s pozitívnejšou odpoveďou a uviedli, že táto vláda bude fungovať menej ako do leta roku 2023. 

Percentuálna rovnosť - 14% - figurovala v odpovediach, kde ľudia na danú situáciu nemajú názor či nevedia a v tých, kde si ľudia myslia, že menšinová vláda vydrží až do oficiálnych volieb vo februári 2024.

Najviac negatívnu prognózu uviedlo 11% z opýtaných, ktorí si myslia, že menšinová vláda padne v priebehu jedného mesiaca.

prieskum ta3/IPSOS

V prieskume zaznela tiež otázka na riešenia aktuálnej koaličnej krízy. Najviac respondentov, 61%, sa prikláňa k predčasným voľbám. Viac ako polovica opýtaných (52%) by si želala odchod ministra financií Igora Matoviča z vlády a následný návrat strany SaS. 

39% respondentov je úplne alebo skôr za riešenie v podobe prezidentkou vymenovanej úradníckej vlády, 37% by privítalo menšinovú vládu s podporou SaS a 33% návrat SaS do vlády. Najnižšiu podporu (13%) malo riešenie v podobe menšinovej vlády s podporou ĽSNS.

prieskum ta3/IPSOS

V rámci otázky na riešenia koaličnej krízy a spoluprácu so stranou SaS, ktorej ministri podali demisie sa najvyššie perecento, 52% opýtaných vyjadrilo za odchod Igora Matoviča z vlády a následný návrat SaS do bývalej vlády štvorkoalície. 37% respondentov je úplne alebo skôr za menšinovú vládu s podporou SaS a 33% opýtaných by privítalo návrat SaS do vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok