Maďarsko chce chrániť domácnosti. Predlžuje platnosť cenových stropov na palivá a potraviny

TA3 ČTK
17.9.2022 16:09

Maďarská vláda sa rozhodla predĺžiť o tri mesiace platnosť cenových stropov pre palivá a základné potraviny, ktorá mala vypršať 1. októbra. Uviedol to šéf kancelárie maďarského premiéra Gergely Gulyás. Vláda chce týmto krokom ochrániť domácnosti pred rastom životných nákladov, napísala agentúra Reuters.

benzín nafta diesel pumpa nádrž čerpacia stanica (SITA)
SITA

Gulyás oznámil, že vláda predĺži aj platnosť stropu pre úrokové sadzby pri hypotekárnych úveroch, a to minimálne o šesť mesiacov. Bez predĺženia by platnosť tohto opatrenia vypršala na konci tohto roka, upozornila agentúra Reuters.

Budapešť ostro kritizuje Európsku úniu kvôli uvaľovaniu sankcií na Rusko, ktoré sú reakciou na ruský útok na Ukrajinu. Tvrdia, že tieto sankcie nevedú k výraznejšiemu oslabeniu Moskvy a spôsobujú nárast cien energie a potravín.

Maďarský štatistický úrad minulý týždeň uviedol, že medziročný rast spotrebiteľských cien v Maďarsku v auguste zrýchlil na 15,6 percenta z júlových 13,7 percenta. Inflácia sa tak nachádzala na najvyššej úrovni za viac ako 20 rokov. Rast inflácie prinútil maďarskú centrálnu banku k výraznému zvyšovaniu úrokov, jej základná sadzba sa teraz nachádza na 11,75 percenta.

S rastom inflácie sa stretávajú aj ostatné členské štáty Európskej únie. Štatistický úrad Eurostat tento týždeň uviedol, že miera inflácie v Európskej únii v auguste vystúpila na rekordných 10,1 percenta, zatiaľ čo v júli predstavovala 9,8 percenta. Nahor ju tlačí najmä prudké zdražovanie energií, ktoré je dôsledkom vojny na Ukrajine a súvisiacich protiruských sankcií.

Európske vlády preto zavádzajú opatrenia na zmiernenie vplyvu rastúcich cien na domácnosti aj podniky. Česká vláda sa napríklad rozhodla stanoviť maximálne ceny elektriny a plynu pre domácnosti a živnostníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok