Osemvalec s minimom emisií môže byť realitou. Poháňaný bude vodíkom

TA3/SZ
17.9.2022 11:00

Toyota v spolupráci s Yamahou pracuje na veľkoobjemovom motore, ktorý bude schopný spaľovať vodík. Výkon motoru by mal byť takmer na úrovni benzínových variánt

Osemvalec s minimom emisií môže byť realitou. Poháňaný bude vodíkom
Toyota

Toyota a Yamaha opäť dokazujú, že elektrický pohon nemusí byť jediným riešením. Najnovší projekt týchto dvoch firiem s bohatou históriou vývoju rôznych technických riešení prináša osemvalcový motor schopný spaľovať vodík. Ako základ poslúžil agregát s objemom päť litrov pochádzajúci zo športového Lexusu RC F. Inžinieri však kompletne prerobili pôvodnú hlavu valcov, systém vstrekovania paliva, palivový systém a výfukové zvody.

Toyota Toyota

Najzaujímavejšie na tom celom je výkon, ktorý je takmer totožný s benzínovým variantom. Vodíkový motor produkuje 450 konských síl a 540 Nm krútiaceho momentu. Inžinier podieľajúci sa na vývoji upozornil na odlišný charakter motoru v porovnaní s benzínovým a prívetivejší používateľský charakter vodíkového motoru. Nový motor pri spaľovaní vodíku vydáva špecifický, vysokofrekvenčný zvuk, ktorý je v určitej miere daný aj jedinečným výfukovým potrubím.

Či sa tento konkrétny motor niekedy dostane do sériovej výroby je nateraz otázne. Minimálne však určite pôjde o dôležitý projekt, ktorý môže priniesť cenné informácie pre další vývoj takýchto motorov. Všetko teda nasvedčuje tomu, že automobilky investujú aj do vývoju vodíkovej technológie, čo by mohlo znamenať zachovanie spaľovacích motorov aj do budúcnosti. Možno sme práve svedkami rovnako ekologickej alternatívy k elektrickému pohonu. Nechajme sa teda prekvapiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok