ONLINE: Ukrajina sa snaží získať špičkové americké zbrane, Rusi v noci ostreľovali ukrajinské regióny

ta3 TASR ČTK ČT24
17.9.2022 07:33

Ukrajina v tichosti pokračuje v rokovaniach o získaní špičkových amerických zbraní. Podľa webu Politico Kyjev a Washington rokujú o zaslaní systémov protivzdušnej obrany Patriot, stíhačiek F-16 a bezpilotných lietadiel Gray Eagle. Ostreľovanie ukrajinských regiónov pokračovalo aj v noci na dnešok. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:35 V oslobodenej časti Charkovskej oblasti sa po odchode ruských jednotiek našlo v rôznych mestách a obciach desať mučiarní, povedal v nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sľúbil zistiť totožnosť všetkých, ktorí také zlo na Ukrajine páchali. Prezident tiež uviedol, že pokračujú práce na provizórnom pohrebisku v Iziume, kde sa našlo okolo 450 tiel.

22:53 Ukrajinské médiá informujú o tom, že v okupovanom Chersone boli počuť silné explózie. K štyrom silným výbuchom malo podľa médií dôjsť večer, informuje The Kyiv Independent.

20:06 Vedúci vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj varoval, že nebude možné obnoviť infraštruktúru potrebnú pre vykurovaciu sezónu v Luhanskej oblasti, ani pokiaľ sa podarí celý región oslobodiť. Zdôraznil preto, aby sa ľudia do oblasti pred zimou nevracali.

19:20 Západné sankcie začínajú poškodzovať schopnosť Ruska vyrábať pokročilé zbraňové systémy pre vojnu na Ukrajine. Povedal to Rob Bauer, ktorý predsedá Vojenskému výboru NATO. Severoatlantická aliancia podľa neho pozoruje známky zníženej schopnosti Ruska nahrádzať riadené strely a ďalšie sofistikovanejšie zbrane.

18:08 Česká republika, ktorá je v súčasnosti predsedníckou krajinou Rady Európskej únie, v sobotu vyzvala na vytvorenie medzinárodného tribunálu na vyšetrovanie vojnových zločinov po tom, čo sa na Ukrajine našli ďalšie masové hroby.

18:03 Kanadský premiér Justin Trudeau odsúdili zverstvá ruskej armády v meste Izium. "Správy o masových hroboch v Iziume na Ukrajine sú desivé a srdcervúce. Kanada tieto ohavné zverstvá odsudzuje. Budeme pokračovať v spolupráci s našimi partnermi, aby sme páchateľov dohnali k zodpovednosti, a budeme tu aj naďalej pre ľud Ukrajiny," uviedol Trudeau v sobotu na Twitteri.

17:50 Technici opravili jeden zo štyroch prívodov elektriny do okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Elektráreň tak opäť odoberá elektrinu z ukrajinskej siete.

17:08 Americký prezident Joe Biden varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred použitím chemických alebo taktických jadrových zbraní po vážnych stratách vo vojne na Ukrajine. "Nerobte to," zopakoval Biden trikrát v rozhovore pre americkú televíziu CBS.

16:25 V meste Kryvyj Rih sa záchranárom podarilo odčerpať vodu z oblastí zaplavených pri ruskom útoku na tamojšiu priehradu. Opravy priehrady pokračujú. Informoval o tom zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

16:13 Spolková vláda po dlhej dobe schválila predaj 18 samohybných húfnic RCH-155 Ukrajine. Kyjev o nich požiadal pred dvoma mesiacmi. Informuje o tom nemecký denník Welt am Sonntag.

16:10 Ruské jednotky zasiahli Kramatorsk.

15:35 Ostreľovanie ukrajinských regiónov pokračovalo aj v noci na dnešok. Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko povedal, že za posledných 24 hodín boli zabití dvaja civilisti a ďalších 11 bolo zranených v Bachmute a Svjatohirsku. Podľa starostu Kramatorska v Doneckej oblasti Oleksandra Hončarenka boli pri ruskom útoku na rezidenčnú štvrť mesta zranení najmenej traja ľudia.

15:33 Rusko bude počas protiofenzívy Kyjeva pravdepodobne dôrazne brániť svoje pozície v Luhanskskej oblasti na východe Ukrajiny. Nie je však jasné, či majú ruské sily "dostatočné rezervy alebo primerajú morálku" na to, aby odolávali ďalšiemu sústredenému ukrajinskému útoku, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany.

15:10 Španielsko poslalo na Ukrajinu 5 nákladných lietadiel s delostreleckou muníciou. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb. Španielsko počas posledných dní Ukrajine dodalo celkom 75 paliet munície pre delostrelecké systémy. Zároveň v súčasnej dobe dodáva na Ukrajinu vojenské vybavenie na chladné počasie.

14:44 Ukrajina v tichosti pokračuje v rokovaniach o získaní špičkových amerických zbraní. Podľa webu Politico Kyjev a Washington rokujú o zaslaní systémov protivzdušnej obrany Patriot, stíhačiek F-16 a bezpilotných lietadiel Gray Eagle. Politico sa odvoláva na zdroje na oboch stranách.

14:13 Od augusta bolo z vojnou zničených oblastí evakuovaných viac ako 80-tisíc Ukrajincov. Ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území oznámilo, že bolo evakuovaných viac ako 30-tisíc ľudí zo Záporožskej oblasti, cez 24-tisíc ľudí z Chersonskej oblasti, 17-tisíc (vrátane 3 000 detí) z Doneckej oblasti a viac ako 5 tisíc z Charkovskej oblasti.

13:36 Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko oznámil, že ruský útok poškodil mestskú elektráreň a hasiči na mieste bojujú s požiarom, cituje web The Kyiv Independent.

13:04 Telefonické rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom prebiehajú od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu "vždy v priateľskom duchu". V sobotu to vyhlásil Scholz pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk.

12:22 Západná vojenská pomoc Ukrajine je pre tento štát dôležitá v jej vojne proti invázii Ruska a preto politická vôľa v nej pokračovať nesmie ochabovať, tvrdí estónska premiérka Kaja Kallasová s odkazom na najnovšie frontové úspechy ukrajinskej armády. 

11:54 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro žiadal v piatok ukončenie ruskej vojny proti Ukrajine mierovou cestou. "Veríme v mier a Brazília urobí všetko, čo robí aj doteraz, s cieľom dosiahnuť mier," povedal Bolsonaro.

11:23 V niekoľkých oblastiach Ukrajiny boli v noci počuť letecké sirény.

11:06 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok (16. 9.) na Slovensko 3238 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 165 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3228 osôb.

10:46 Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že 99 percent doteraz exhumovaných tiel z masových hrobov v oslobodenom Izjume nesie stopy násilnej smrti. "Niekoľko tiel má ruky zviazané za chrbtom, jedna osoba bola pochovaná so slučkou na krku. Tieto osoby boli zjavne mučené a popravené. Medzi pochovanými sú aj deti," cituje web Ukrajinska pravda.

10:21 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už približne 6,34 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž.

9:42 Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzíve na severovýchode svojej krajiny, zatiaľ čo ruské sily vytvorili obrannú líniu medzi riekou Oskil a mestom Svatove. Potvrdilo to britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe, ktorá sa opiera o zistenia spravodajských služieb.

9:11 Ukrajinské úrady aktualizovali ruské straty.

8:53 Ruské sily môžu medzi 17. a 20. septembrom vykonať útoky pod falošnou vlajkou na dočasne okupovaných územiach, informuje Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s odvolaním sa na Ukrajinské centrum odporu.

8:12 Nález hromadných hrobov v Izjume je "hrozivý, odporný a bohužiaľ zodpovedajúci zvrátenosti, s akou ruské sily vedú vojnu proti Ukrajine a ukrajinskému ľudu," uviedol na stretnutí s novinármi bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Na Twitteri ho citovala reportérka CNN v Bielom dome.

7:26 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok slovne odsúdil "zverstvá" vo východoukrajinskom meste Izium, kde úrady po odchode ruských vojsk hlásili objavenie stoviek masových hrobov.

7:00 Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok