Vo Francúzsku museli zrušiť zhruba 1000 letov. Dôvodom je štrajk pracovníkov riadenia letovej prevádzky

TA3 TASR
16.9.2022 11:42

Štrajk francúzskych pracovníkov riadenia letovej prevádzky si v piatok vyžiadal zrušenie asi 1000 letov, zatiaľ čo mnohé ďalšie mali meškania. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej štrajk spôsobil problémy v leteckej doprave aj v iných európskych krajinách.

Francúzsky úrad pre civilnú leteckú dopravu vopred varoval cestujúcich, že po celej krajine hrozia rušenia a výrazné meškania letov. Vyzval preto pasažierov, aby podľa možnosti odložili cestovanie na iný deň. Rušenie postihlo prevažne vnútroštátne lety. Šestnásť francúzskych letísk funguje v priebehu piatka len v minimálnom režime, rovnako ako centrá riadenia letovej prevádzky zaisťujúce prelety lietadiel z iných krajín ponad územie Francúzska. Niektoré regionálne letiská museli pristúpiť k úplnému prerušeniu prevádzky.

Európska organizácia pre bezpečnosť letovej prevádzky Eurocontrol hlásila v piatok ráno o 08.30 h SELČ "výrazné narušenie" leteckej dopravy v Európe a meškania letov v celkovej dĺžke 500.000 minút. Ide o zhruba trojnásobný počet ako v bežné dni. Eurocontrol tiež očakáva, že v dôsledku francúzskeho štrajku v priebehu piatka poklesne počet letov v európskom vzdušnom priestore zhruba o tretinu. Francúzske úrady sa v spolupráci s Eurocontrolom snažia odkloniť medzinárodné lety mimo vzdušného priestoru Francúzska.

Francúzske aerolínie Air France museli zrušiť približne polovicu z 800 plánovaných piatkových letov, prevažne na krátke a stredné vzdialenosti. Nie je pritom vylúčené ani ďalšie rušenie letov, ktoré bude ohlásené len na poslednú chvíľu.

Najväčšie európske aerolínie Ryanair v priebehu piatka avizovali zrušenie 420 letov. Štrajkujúci pracovníci riadenia letovej prevádzky požadujú zvyšovanie platov, ktoré by dokázalo čeliť tempu inflácie, ako aj zintenzívnenie náboru nových kolegov. V prípade nesplnenia svojich požiadaviek budú opäť štrajkovať 28. až 30. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok