Ryanair obmedzí lety cez Maďarsko kvôli dani maďarskej vlády na leteckú dopravu

TA3 ČTK
13.9.2022 23:15

Írska nízkonákladová aerolinka Ryanair obmedzí lety cez Maďarsko kvôli mimoriadnej dani, ktorú maďarská vláda uvalila na leteckú dopravu. Oznámil to dnes šéf Ryanairu Michael O'Leary na tlačovej konferencii v Budapešti.

Prudký nárast cien paliva ovplyvnil aerolínie. Éra lacných leteniek od Ryanairu sa skončila
TASR/AP

Ryanair podľa neho zruší osem zo svojich 53 liniek vedúcich cez Budapešť a na siedmich z nich zníži počet letov. Zruší tiež plány na spustenie desiatich nových liniek v zime. "Tieto plány teraz padli na oltár rozhodnutie maďarskej vlády uvaliť absurdnú a idiotskú daň z nadmerných ziskov na odvetvie leteckej dopravy, ktoré vykazuje rekordné straty," citovala O'Learyho agentúra AP.

Maďarská vláda v júli uvalila takzvanú daň z nadmerných ziskov na rad odvetví, vrátane energetiky, bankovníctva, telekomunikácií a leteckej dopravy. Aerolinky tak musia za každú letenku s odletom z maďarského letiska zaplatiť štátu zhruba desať eur, napísala agentúra DPA.

Spoločnosť Ryanair tieto náklady následne započítala do ceny leteniek, čo ale príslušný daňový zákon zakazuje. Maďarský úrad pre ochranu hospodárskej súťaže firme preto vymeral pokutu vo výške 300 miliónov forintov.

Ryanair tvrdí, že zákaz kompenzovať daň zvýšením cien je v rozpore s európskym právom. Firma uviedla, že sa proti pokute odvolá av prípade potreby sa obráti na súdy Európskej únie. O'Leary spochybnil nezávislosť maďarského protimonopolného úradu a obvinil ho, že pokutu vymeral na základe politicky motivovaných pokynov zo strany ministerstva spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok