Ruskom sa šíri petícia, ktorá vyzýva na Putinovu rezignáciu. Podpísali ju už desiatky politikov

TA3 TASR
14.9.2022 23:01

V Rusku sa od začiatku týždňa šíri petícia vyzývajúca ruského prezidenta Vladimira Putina na odstúpenie. Petíciu zatiaľ podpísali desiatky miestnych politikov, ktorí tak riskujú väzenské tresty.

Ruskom sa šíri petícia, ktorá vyzýva na Putinovu rezignáciu. Podpísali ju už desiatky politikov
TASR/AP

Informovala o tom v stredu spravodajská stanica France 24, ktorá spravila rozhovor s jednou z hlavných predkladateliek petície, poslankyňou mestského zastupiteľstva v Petrohrade Xeniou Torstremovou.

Stručná a jasná

Petícia, ktorú pôvodne podpísalo 19 miestnych ruských volených predstaviteľov a ktorá bola zverejnená v pondelok, obsahuje stručný text odsudzujúci Putinovu inváziu na Ukrajinu a požaduje jeho odstúpenie.

"My, mestskí poslanci Ruska, sme presvedčení, že kroky prezidenta Vladimira Putina škodia budúcnosti (našej) krajiny a jej občanov. Žiadame odstúpenie Vladimira Putina z funkcie prezidenta Ruskej federácie," uvádza sa v petícii, ktorá sa vo veľkom šíri na sociálnych sieťach a prevzali ju i viaceré médiá. Ide o pozoruhodný prejav opozície v krajine, kde tvrdé zásahy Kremľa proti disentu vedú k tomu, že Putin je len zriedkakedy verejne očierňovaný, všíma si France 24.

Od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu hrozí tým, ktorí prezidenta kritizujú, väzenie podľa zákona kriminalizujúceho zverejňovanie "falošných správ" o vpáde na Ukrajinu.

Plány Rusku nevychádzajú

Konflikt na Ukrajine - alebo "špeciálna vojenská operácia", ako ho nazýva Moskva - však neprebieha podľa plánov Kremľa. V súvislosti s neúspechmi Moskvy a úspechmi ukrajinskej protiofenzívy narastá kritika i medzi ruskými odporcami vojny.

Napriek riziku súvisiacemu s vyjadrením sa k situácii pribudlo pod petíciu od jej zverejnenia ďalších 84 podpisov. "Odstúpenie by pre Putina znamenalo pokojný odchod od moci," tvrdí Torstremová.

Ešte pred spustením petície zašlo niekoľko volených predstaviteľov z jedného z okrskov Petrohradu - Putinovho rodného mesta - ešte ďalej a 7. septembra poslalo Štátnej dume list, v ktorom žiadajú, aby bol prezident nielen odvolaný z funkcie, ale aj súdený za "vlastizradu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok